Oldal kiválasztása

EGT


Sajtóközlemény

Balatonfüred Város Önkormányzatának az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 3. kiemelt területére /az európai örökség megőrzése/ benyújtott HU0040 kódszámú „Népház és posta rekonstrukció az arácsi városrészben” című pályázatát a donor államok támogatásra érdemesnek tartják, és erről 2008. június 23-án kelt levelükben értesítették az önkormányzatot.
A támogatási ajánlat értelmében a projekt összköltségvetése 999.011 Euro, amelyből a megítélt támogatás összege 849.159 Euro.

Balatonfüred Város képviselőtestülete 2008. június 26-án tartott ülésén 220/2008. (VI. 26) számú határozatával a támogatási ajánlatot elfogadta, és megerősítette korábbi döntését, amely értelmében a projekthez szükséges 15 %-os önrészt az önkormányzat 2008. 2009. és 2010 évi költségvetésében biztosítja.

Az ajánlat elfogadása után a támogatási megállapodást a Norvég Külügyminisztérium illetve az EGT Finanszírozási Mechanizmus Bizottság valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség /továbbiakban NFÜ/ írja alá. Ezt követő 30 napon belül a város megkapja a végrehajtási szerződést, amelyet a Központi Pénzügyi Szerződéskötési Egység és a projektgazda balatonfüredi önkormányzat ír alá az NFÜ és a szakmai teljesítésigazoló ellenjegyzése mellett.

Az önkormányzat 2006. évben két alkalommal is pályázott az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus által kiírt pályázatra, az arácsi faluközpont fejlesztése érdekében. A 2006 szeptemberében 2. körben benyújtott pályázat végül, 2007. március 26-án került befogadásra, a hazai támogatásról 2007. október 10-én kapott értesítést az önkormányzat, a magyar döntő bizottságtól.

A tervezett fejlesztés helyszíne a gazdag építészeti és kulturális értékekkel rendelkező Balatonfüred korábban független, legősibb városrésze, Arács.
A projekt keretében két épület-korhű helyreállítását követően- új funkciót kap. A postaépületben múzeális postahivatal, postamúzeum, és geológiai kiállítás jön létre.
A népházban klubkönyvtár, többfunkciós rendezvénytermek és a településhez, illetve a Balaton Régióhoz kötődő civil és közhasznú szervezetek részére irodahelyiségek kerülnek kialakításra.
A két műemléki központi épület megújulása mellett javulnak a parkolási körülmények, 9 új parkolóhely kerül kialakításra.
A fejlesztés eredményeképpen Arácson ismét felpezsdül a közösségi élet, erősödik a társadalmi összetartozás, rendezett településközpont alakul ki.
Új munkahelyek jönnek létre, egyrészt a fejlesztés, másrészt annak tovagyűrűző hatásai következtében.
A projekt lebonyolítását Balatonfüred Város Önkormányzata végzi.

A projekt megvalósítása kapcsán mindvégig nagy hangsúlyt kapnak a környezetvédelem, és az esélyegyenlőség szempontjai.

dr. Bóka István
polgármester

Megosztás

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004