Oldal kiválasztása

Nemzetközi porondon

Szerző: | 2011-02-28.

Az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében indul Balatonfüred, amely Paloznakkal együtt képviseli az országot a tucatnyi nemzetet és mintegy huszonötezer települést felölelő nemzetközi megmérettetésben. Felgyorsulhatnak a városi beruházások.

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye közel ötven millió embert mozgósít minden évben a harmonikus környezet megteremtésére, szépítésére. A verseny immár mozgalommá nőtte ki magát, idén Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország települései csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mivel tavaly a Virágos Magyarországért Környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában Balatonfüred, falu kategóriában pedig Paloznak nyerte meg, e két település szerzett jogosultságot arra, hogy elinduljon a nemzetközi versenyen.

Balatonfüred évek óta tudatos városfejlesztési program mentén alakítja a környezetet. Parkok, sétányok, épületek, sőt egész városrészek felújítása zajlott le az utóbbi években, a beruházások révén a város környezete igényes, átgondolt.

– A nemzetközi verseny az eddigieknél is tudatosabb előkészítést és munkát követel tőlünk. Nagyon fontosnak tartom a megmérettetést, ezért arra kell törekednünk, hogy a jelenleg zajló, fontos beruházásaink, a Kiserdő rehabilitációja, a Gyógy térre vezető új korzó, a Vásárcsarnok és a Kovászna-park felújítása a látogatás idejére elkészüljenek. Prioritást élvez majd a 71-es főút és a Jókai utca rendezése. A zeneiskola illetve a Piros iskola rekonstrukciójával valamint a polgármesteri hivatal felújításával a nyárra várhatóan nem végzünk, ennek ellenére itt is egyfajta rendezettséget kell mutatnunk, és tennünk kell valamit a városban lévő elhanyagolt területekkel is – vélekedett dr. Bóka István. A polgármester hangsúlyozta: lényeges az is, hogy a városi intézmények milyen képet mutatnak magukról, ezért kérte, hogy a vezetők gondolják át, miként tudják épületeiket, udvaraikat szebbé tenni.

– A sikeres részvétel érdekében átgondolt és tervszerű munkát kell végeznünk. Az elmúlt évek gyakorlatához képest a költségvetésből többet kell áldoznunk virágosításra, a környezetrendezésre. Az idei felkészülésben kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak a helyi lakosok is, számítok a támogatásukra – fogalmazott a legutóbbi testületi ülésen Bóka István.

A 12 fős, négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri június 30-án egy előre meghatározott útvonal alapján tekinti majd meg a várost. A polgármesteri hivataltól indulva egyebek mellett megnézik az arácsi faluközpontot, a Koloska völgyet, a Kiserdőt, a Vitorlás- és Gyógy teret, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogatnak az Eötvös iskolába, a Jókai Múzeumba, és a Vaszary Villába. Több programon is részt vesznek, lesz kiállítás megnyitó, lovas-íjász bemutató, zenés tárlatvezetés, savanyúvíz kóstolás és hajózás a Balatonon.

Szigorú kritériumok alapján pontozzák majd Füredet, az általános benyomások mellett többek között nézik a virágtartókban, virágágyakban lévő egynyári növényeket, a közterületek állandó növényzetének minőségét, mennyiségét és fajtagazdagságát, a parkok, játszóterek rendezettségét. Figyelembe veszik a tájépítészetet, a hulladékgazdálkodást, a város infrastruktúráját, vonzerejét, a turizmus és a szabadidő kapcsolatát, de vizsgálják a korosztályonkénti környezettudatos oktatás milyenségét, és azt, hogy a lakosság illetve az intézmények milyen mértékben vesz részt a város szépítésében.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004