Nemzetközi porondon

Az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében indul Balatonfüred, amely Paloznakkal együtt képviseli az országot a tucatnyi nemzetet és mintegy huszonötezer települést felölelő nemzetközi megmérettetésben. Felgyorsulhatnak a városi beruházások.

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye közel ötven millió embert mozgósít minden évben a harmonikus környezet megteremtésére, szépítésére. A verseny immár mozgalommá nőtte ki magát, idén Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország települései csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mivel tavaly a Virágos Magyarországért Környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában Balatonfüred, falu kategóriában pedig Paloznak nyerte meg, e két település szerzett jogosultságot arra, hogy elinduljon a nemzetközi versenyen.

Balatonfüred évek óta tudatos városfejlesztési program mentén alakítja a környezetet. Parkok, sétányok, épületek, sőt egész városrészek felújítása zajlott le az utóbbi években, a beruházások révén a város környezete igényes, átgondolt.

– A nemzetközi verseny az eddigieknél is tudatosabb előkészítést és munkát követel tőlünk. Nagyon fontosnak tartom a megmérettetést, ezért arra kell törekednünk, hogy a jelenleg zajló, fontos beruházásaink, a Kiserdő rehabilitációja, a Gyógy térre vezető új korzó, a Vásárcsarnok és a Kovászna-park felújítása a látogatás idejére elkészüljenek. Prioritást élvez majd a 71-es főút és a Jókai utca rendezése. A zeneiskola illetve a Piros iskola rekonstrukciójával valamint a polgármesteri hivatal felújításával a nyárra várhatóan nem végzünk, ennek ellenére itt is egyfajta rendezettséget kell mutatnunk, és tennünk kell valamit a városban lévő elhanyagolt területekkel is – vélekedett dr. Bóka István. A polgármester hangsúlyozta: lényeges az is, hogy a városi intézmények milyen képet mutatnak magukról, ezért kérte, hogy a vezetők gondolják át, miként tudják épületeiket, udvaraikat szebbé tenni.

– A sikeres részvétel érdekében átgondolt és tervszerű munkát kell végeznünk. Az elmúlt évek gyakorlatához képest a költségvetésből többet kell áldoznunk virágosításra, a környezetrendezésre. Az idei felkészülésben kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak a helyi lakosok is, számítok a támogatásukra – fogalmazott a legutóbbi testületi ülésen Bóka István.

A 12 fős, négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri június 30-án egy előre meghatározott útvonal alapján tekinti majd meg a várost. A polgármesteri hivataltól indulva egyebek mellett megnézik az arácsi faluközpontot, a Koloska völgyet, a Kiserdőt, a Vitorlás- és Gyógy teret, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogatnak az Eötvös iskolába, a Jókai Múzeumba, és a Vaszary Villába. Több programon is részt vesznek, lesz kiállítás megnyitó, lovas-íjász bemutató, zenés tárlatvezetés, savanyúvíz kóstolás és hajózás a Balatonon.

Szigorú kritériumok alapján pontozzák majd Füredet, az általános benyomások mellett többek között nézik a virágtartókban, virágágyakban lévő egynyári növényeket, a közterületek állandó növényzetének minőségét, mennyiségét és fajtagazdagságát, a parkok, játszóterek rendezettségét. Figyelembe veszik a tájépítészetet, a hulladékgazdálkodást, a város infrastruktúráját, vonzerejét, a turizmus és a szabadidő kapcsolatát, de vizsgálják a korosztályonkénti környezettudatos oktatás milyenségét, és azt, hogy a lakosság illetve az intézmények milyen mértékben vesz részt a város szépítésében.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.