Készülnek a szúnyoginvázió ellen

A tavalyinál lényegesen többet, kilencvenmillió forintot költenek idén a Balaton térségében szúnyogirtásra. A költségeket az állam és az érintett települések fele-fele arányban állják. Az irtás a térség turizmusának egyik sarkalatos kérdése, ezért áprilisban megkezdődik a védekezés.

 

Az állam 45 millió forintos támogatást ad a kiemelt övezetnek a vérszívók elleni védekezésre, amit az érintett települések önkormányzatainak területarányosan a maguk önészével kell majd kiegészíteniük. A 90 milliós keretből két-három biológiai és öt-hét kémiai beavatkozásra futja áprilistól a szezon végéig. Az elmúlt nyáron, különösen a belvíz miatt igencsak elszaporodtak a szúnyogok, sok bosszúságot okozva a nyaralóknak illetve a tó partján élőknek egyaránt – most úgy tűnik, ez nem ismétlődik majd meg.
– Tavaly a pótlólagos irtásokkal együtt összesen 65 millió forintot költöttünk a szúnyogok elleni védekezésre, a most előirányzott összeg ennél lényegesen több. Ha minden település befizeti a rá eső önrészt, akkor egy hatékony és időben elkezdett védekezésre van lehetőségünk. Már áprilisban két biológiai irtás lesz, ezeket öt-hét kémiai irtás követi majd – válaszolta érdeklődésünkre a Balatoni Szövetség titkára. Lázár János elmondta, az önkormányzatok területarányosan járulnak hozzá a szúnyogirtáshoz, ez Balatonfüred esetében 600-800 ezer forint közötti költséget jelent majd.

A Balatoni Szövetség legutóbbi közgyűlésén elhangzott: az elmúlt években több alkalommal is gondot okozott, hogy voltak települések, amelyek saját költséggel nem járultak hozzá a térségben zajló szúnyogirtáshoz, így a hiányzó pénzt a Balatoni Szövetségnek kellett állnia, ami nagy terhet rótt a szervezetre. Ezért idén, amelyik önkormányzat saját önrésszel nem járul hozzá a szúnyogirtás költségeihez, az kimarad a biológiai és kémiai védekezésből.

A Balatoni Szövetség felkérte a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetet, hogy vizsgálja meg a sok csapadék és a belvizes területek kialakulásának hatását a balatoni élővilágra, mert legutóbb már nemcsak a csípő, hanem az árvaszúnyogok tömege is kellemetlenségeket okozott a Balatonnál.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.