Oldal kiválasztása

Virtuális túra az atomerőműben

Szerző: | 2011-03-20.

Füredre érkezik a paksi atomerőmű tájékoztató kamionja s benne a nukleáris létesítmény tervezett fejlesztését bemutató kiállítás, amely mintegy száz településen járt már az országban. Az atombiztonságról szóló kampánynak különös aktualitást adnak a Japánban zajló tragikus események.

 

A Paksi Atomerőmű Zrt. még 2009 októberében indította útjára a Jövőnk energiája című speciális kiállítást tartalmazó tájékoztató kamionját. A mozgó kiállítás aktualitását az Országgyűlés 2009. március 30-i döntése adta, amely engedélyt biztosított az atomerőmű bővítésének előkészítéséhez. Az atomerőmű vezetése fontosnak tartotta, hogy erről a jövőt formáló döntésről közvetlenül is, részletesen tájékoztassa a lakosságot. A kamion március 22-én 8-17 óra között várja a látogatókat Balatonfüreden, a Zákonyi utcai parkolóban.

A tájékoztató kampány középpontjában az erőmű bővítése áll, a kiállítás átfogó képet nyújt a közel harminc éve biztonságosan működő atomerőműről, a keletkezett radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezéséről, az erőműnek a hazai gazdaságra és környezetvédelemre gyakorolt kedvező hatásáról, valamint a tervezett bővítésről.

A kamion kiállítóterében az atomerőműről, annak jelenlegi működéséről és jövőbeli terveiről szóló kisfilm fogadja a vendégeket. Ezt követően a látogatóknak az interaktív panelek segítségével lehetőségük nyílik megtekinteni a világ összes atomerőművét, azok földrajzi elhelyezkedését, a telephelyek termelési adatait, valamint a hazai villamosenergia-termelés jelenlegi helyzetét, illetve a paksi atomerőmű szerepét a magyarországi villamosenergia-rendszerben. Egy további interaktív panel az atomerőmű szűkebb és tágabb környezetében élő állat- és növényvilágot mutatja be fényképek segítségével. Az energiatermelés szemléltető eszközei a kerékpár és az érmepréselő gép. A kiállítás végén a látogatók a tesztgépeken futó kérdéssorok megválaszolásával ellenőrizhetik frissen szerzett tudásukat. A vendégeket tapasztalt tárlatvezetők fogadják, akik az általános bemutatót követően válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A kamiontárlatot eddig több mint száz településen tekinthették meg az érdeklődők, a tájékoztató körútnak ezzel azonban még nincs vége, idén Veszprém megye városai után Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye települései következnek, jövőre pedig a tervek szerint az ország újabb 109 településén látható majd az interaktív kamion.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004