Oldal kiválasztása

Uniós rendezvények a városban

Szerző: | 2011-03-23.

Balatonfüred az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alatt Nyugat-Magyarországot képviselve öt uniós eseménynek ad majd otthont. Ezek közül a legrangosabb az április közepén rendezendő távközlési miniszterek tanácskozása, illetve a május közepén tartandó két nagyköveti program lesz.

 

Az uniós találkozóknak a reformkori városrész ad majd otthont, az EU-tagállamok, illetve a három tagjelölt állam delegáltjait a Külügyminisztérium kiválasztotta négycsillagos hotelekben szállásolják el.

Balatonfüred azonban nemcsak helyszínt biztosít a konferenciáknak, hanem több kulturális kísérőrendezvényt is szervez a programokhoz. Kiállítások, koncertek várják az ideérkező diplomatákat az ország soros elnöksége idején, kiemelt szerepet kapnak a Liszt-emlékévhez kapcsolódó rendezvények, valamint méltó ünnepléssel készülnek a város nyolcszáz éves fennállásának évfordulójára is. Mindemellett Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai költő születésének 150. évfordulójára is megemlékezést terveznek.

A város mintegy 30 millió forintot költ az elnökség ideje alatt megvalósuló kulturális programokra, így például az immár 19. alkalommal megrendezendő Jókai Napokra (május 6-7), a Balatoni Hal- és Borünnepre (június 23-26), illetve a Gitárfesztiválra (június 18-25), amelynek megnyitóján részt vesz majd a hazánkba delegált lengyel nagykövet, valamint fellép egy lengyel szólista is. Ezzel a gesztussal köszön el a város a soros elnökségtől és adja át a stafétát Lengyelországnak.


Hazánk EU-elnökségének balatonfüredi programjai:

Katonai Bizottság informális ülése 2011. március 30-április 1.

50 fő

A program napközben Várpalotán és Veszprémben zajlik, a delegáció tagjai Balatonfüreden szállnak meg.

Távközlési miniszteri konferencia 2011. április 14-15.

120 fő, Anna Grand Hotel

Az első napon lesz a miniszteri találkozó, míg a második napon konferenciát rendeznek, amelynek fő témája a kritikus információs infrastruktúrák védelme, különös tekintettel az európai és nemzetközi együttműködésre. A rendezvény alkalmat biztosít a politikai vezetők téma iránti elkötelezettségének demonstrálásához, amely jó alapot szolgáltat az Európai Unió tagállamai közötti együttműködés és koordináció előmozdításához, a nemzetközi szintéren történő kooperáció és a kritikus információs infrastruktúrák védelmének megerősítéséhez.

Film az ülésről itt illetve az oldal alján csatolva!

COREPER II. nagykövetek 2011. május 5-6.

120 fő, Anna Grand Hotel

A nagyköveti találkozó idején rendezik meg a városban az immár XIX. Jókai Napokat, amelynek ezúttal Kecskemét városa lesz a díszvendége. A színvonalas irodalmi, képzőművészeti, zenei produkciók mellett ezúttal sem marad el a népszerű gasztronómiai esemény, a Jókai bablevesfőző verseny.

COREPER I. nagykövetek 2011. május 13-15.

120 fő, Anna Grand Hotel

A nagyköveti találkozó egybeesik a hagyományos vitorlabontó és szezonnyitó ünnepséggel. Az állami- és sportdiplomáciai vezetők részt vesznek az ünnepségen, majd nézőhajóról megtekintik a vitorlás verseny rajtját. Balatonfüred reformkori hagyományaihoz híven május 14-én a füredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága felvonul a történelmi városrészben. Lesz huszársorfal, sétakocsikázás, reformkori viselet, és életképek bemutatása, kézműves vásár illetve reformkori bál.

Természetvédelmi igazgatók ülése 2011. június 7-10.:

120 fő, Anna Grand Hotel

A Természetvédelmi Igazgatók Ülését minden évben kétszer, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó országban rendezik meg. Résztvevők a tagországok felső szintű vezetői, az Európai Bizottság képviselői, illetve nemzetközi civil szervezetek. A tanácskozás jellege informális, alkalmas a tagállami feladatok, sajátosságok bemutatására, a tagországokat érintő közös tevékenységek előrehaladásának ismertetésére és a szakmai tapasztalatcserére. A résztvevők a közeli balatoni és tihanyi Natura 2000 területek meglátogatásával megismerik a térség természetvédelmi értékeit is.


Az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének hivatalos programja a Vaszary Villában álló két kiállítás is.

Márffy és Csinszka

A tárlat Márffy Ödön népszerűségének csúcsát jelentő periódusát, a húszas-harmincas években keletkezett alkotásokat mutatja be; az érett és közkedvelt, – a kortársak, és az utókor által egyaránt a modern, dekoratív, franciás festészet körébe sorolt – időszakát. A kiállításra 35 helyről összeválogatott képek egyik érdekessége, hogy a 70 műalkotás egyharmada most látható először a nagyközönség számára.


Német egység a Balatonnál

Forgács Péter és Hámos Gusztáv kinematográfiai installációja A berlini Collegium Hungaricum és a Vaszary Villa közös kiállítása. A tárlat olyan átfogó kép megalkotására törekszik, amely érthetővé, és átélhetővé teszi a „német-német egység”, illetve megosztottság személyes szintű feldolgozását, mind a német-magyar, mind a német-német, valamint az európai történelem egy kiemelkedően fontos szeletének vizsgálatát.

A Vaszary Villa soron következő kiállításai:

2011. április 16-án nyílik meg Időleges felejtés címmel Kovács Endre fotográfus kiállítása, majd az uniós elnökség zárásakor, június 18-án, A magyar festészet klasszikusai 1896-1947 című tárlat, amely a Kecskeméti Képtár gyűjteményéből válogat.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004