Oldal kiválasztása

Uniós rendezvények a városban

Szerző: | 2011-03-23.

Balatonfüred az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alatt Nyugat-Magyarországot képviselve öt uniós eseménynek ad majd otthont. Ezek közül a legrangosabb az április közepén rendezendő távközlési miniszterek tanácskozása, illetve a május közepén tartandó két nagyköveti program lesz.

 

Az uniós találkozóknak a reformkori városrész ad majd otthont, az EU-tagállamok, illetve a három tagjelölt állam delegáltjait a Külügyminisztérium kiválasztotta négycsillagos hotelekben szállásolják el.

Balatonfüred azonban nemcsak helyszínt biztosít a konferenciáknak, hanem több kulturális kísérőrendezvényt is szervez a programokhoz. Kiállítások, koncertek várják az ideérkező diplomatákat az ország soros elnöksége idején, kiemelt szerepet kapnak a Liszt-emlékévhez kapcsolódó rendezvények, valamint méltó ünnepléssel készülnek a város nyolcszáz éves fennállásának évfordulójára is. Mindemellett Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai költő születésének 150. évfordulójára is megemlékezést terveznek.

A város mintegy 30 millió forintot költ az elnökség ideje alatt megvalósuló kulturális programokra, így például az immár 19. alkalommal megrendezendő Jókai Napokra (május 6-7), a Balatoni Hal- és Borünnepre (június 23-26), illetve a Gitárfesztiválra (június 18-25), amelynek megnyitóján részt vesz majd a hazánkba delegált lengyel nagykövet, valamint fellép egy lengyel szólista is. Ezzel a gesztussal köszön el a város a soros elnökségtől és adja át a stafétát Lengyelországnak.


Hazánk EU-elnökségének balatonfüredi programjai:

Katonai Bizottság informális ülése 2011. március 30-április 1.

50 fő

A program napközben Várpalotán és Veszprémben zajlik, a delegáció tagjai Balatonfüreden szállnak meg.

Távközlési miniszteri konferencia 2011. április 14-15.

120 fő, Anna Grand Hotel

Az első napon lesz a miniszteri találkozó, míg a második napon konferenciát rendeznek, amelynek fő témája a kritikus információs infrastruktúrák védelme, különös tekintettel az európai és nemzetközi együttműködésre. A rendezvény alkalmat biztosít a politikai vezetők téma iránti elkötelezettségének demonstrálásához, amely jó alapot szolgáltat az Európai Unió tagállamai közötti együttműködés és koordináció előmozdításához, a nemzetközi szintéren történő kooperáció és a kritikus információs infrastruktúrák védelmének megerősítéséhez.

Film az ülésről itt illetve az oldal alján csatolva!

COREPER II. nagykövetek 2011. május 5-6.

120 fő, Anna Grand Hotel

A nagyköveti találkozó idején rendezik meg a városban az immár XIX. Jókai Napokat, amelynek ezúttal Kecskemét városa lesz a díszvendége. A színvonalas irodalmi, képzőművészeti, zenei produkciók mellett ezúttal sem marad el a népszerű gasztronómiai esemény, a Jókai bablevesfőző verseny.

COREPER I. nagykövetek 2011. május 13-15.

120 fő, Anna Grand Hotel

A nagyköveti találkozó egybeesik a hagyományos vitorlabontó és szezonnyitó ünnepséggel. Az állami- és sportdiplomáciai vezetők részt vesznek az ünnepségen, majd nézőhajóról megtekintik a vitorlás verseny rajtját. Balatonfüred reformkori hagyományaihoz híven május 14-én a füredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága felvonul a történelmi városrészben. Lesz huszársorfal, sétakocsikázás, reformkori viselet, és életképek bemutatása, kézműves vásár illetve reformkori bál.

Természetvédelmi igazgatók ülése 2011. június 7-10.:

120 fő, Anna Grand Hotel

A Természetvédelmi Igazgatók Ülését minden évben kétszer, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó országban rendezik meg. Résztvevők a tagországok felső szintű vezetői, az Európai Bizottság képviselői, illetve nemzetközi civil szervezetek. A tanácskozás jellege informális, alkalmas a tagállami feladatok, sajátosságok bemutatására, a tagországokat érintő közös tevékenységek előrehaladásának ismertetésére és a szakmai tapasztalatcserére. A résztvevők a közeli balatoni és tihanyi Natura 2000 területek meglátogatásával megismerik a térség természetvédelmi értékeit is.


Az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének hivatalos programja a Vaszary Villában álló két kiállítás is.

Márffy és Csinszka

A tárlat Márffy Ödön népszerűségének csúcsát jelentő periódusát, a húszas-harmincas években keletkezett alkotásokat mutatja be; az érett és közkedvelt, – a kortársak, és az utókor által egyaránt a modern, dekoratív, franciás festészet körébe sorolt – időszakát. A kiállításra 35 helyről összeválogatott képek egyik érdekessége, hogy a 70 műalkotás egyharmada most látható először a nagyközönség számára.


Német egység a Balatonnál

Forgács Péter és Hámos Gusztáv kinematográfiai installációja A berlini Collegium Hungaricum és a Vaszary Villa közös kiállítása. A tárlat olyan átfogó kép megalkotására törekszik, amely érthetővé, és átélhetővé teszi a „német-német egység”, illetve megosztottság személyes szintű feldolgozását, mind a német-magyar, mind a német-német, valamint az európai történelem egy kiemelkedően fontos szeletének vizsgálatát.

A Vaszary Villa soron következő kiállításai:

2011. április 16-án nyílik meg Időleges felejtés címmel Kovács Endre fotográfus kiállítása, majd az uniós elnökség zárásakor, június 18-án, A magyar festészet klasszikusai 1896-1947 című tárlat, amely a Kecskeméti Képtár gyűjteményéből válogat.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004