Oldal kiválasztása

A Szentháromság titkára

Szerző: | 2011-03-27.

Hamvas Bélára emlékeztek meg a hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon álló emlékfájánál. A hársfa előtt Dúl Antal az író, filozófus életművének gondozója úgy fogalmazott: Hamvas éber ember volt, megtalálta az egységtudatot, olyat tudott, amit más írók és költők nem.

– Nehéz megfogalmazni mit keresett és mit talált Hamvas Béla. Csakis tágabb perspektívából tudom értelmezni életművét. Éber ember volt, aki megtalálta a közös alapot. Az éberek világa egy és közös, álomvilága mindenkinek egyéni – írta, vagyis az egyetlen éberség áll szemben hatmilliárd álomvilággal. Éber légy, más nem számít – vallotta, mert az álomvilágban hisztéria van, pánik és határidők. A mi világunk, a nyugati civilizáció kisgyermekkortól kezdve időpánikba helyezi az embereket: hajszoljuk önmagunkat, hajszolunk másokat. Bomlott világban élünk, amelyben nehéz megtalálni önazonosságunkat. Mindenki lenni akar valaki, akar magának valamilyen titulust, Hamvas Béla sohasem állította magáról, hogy író, azt sem, hogy spirituális tanító, és visszautasította a mester elnevezést is. Az ember fia vagyok– írta. A Karneválban viccesen úgy fogalmaz: a Szentháromság titkára vagyok, mert tudta: aki a szabadság, az elfogadás, a látás pozícióján áll annak nincs szüksége rangokra és címekre. Hamvas leltárt készített a létről, láncsorba állította a különböző hagyományokat s megtalálta a közös alapot. Hamvast kevesen értik igazán, mégis olvasni kell műveit, mert az életre, az egész univerzumra nyújt új rálátást – fogalmazott a Tagore sétányon Hamvas hársfájánál tartott beszédében Dúl Antal teológus.

{photogallery}392{/photogallery}

A Hamvas Béla Asztaltársaság tizenegy éve, az író születésnapja alkalmából ünnepséget tart a sétányon, ahol 2000-ben, Sava Babić kezdeményezésére ültettek fát Hamvas emlékére. A rendezvényen ezúttal is a fára olvasták Hamvas Béla Fák című esszéjének egy részletét, majd a program irodalmi esttel folytatódott a Blaha Étteremben.

– A kellő időben találkoztam Hamvas műveivel. Megdöbbentett, hogy a magyarok mennyire nincsenek tisztában az életmű jelentőségével. De én valószínűleg könnyebb helyzetben vagyok, két nemzet irodalmában mozgok, talán jobban látom a tendenciákat. Kívülről szemlélve más a rálátás. Ebből született A magyar civilizáció című könyvem is, ami egy művészettörténeti kötet, de elsősorban mégis irodalom – vélekedett az esten Sava Babić, akinek könyve a szerb egyetemeken kötelező tananyag.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004