Oldal kiválasztása

A Szentháromság titkára

Szerző: | 2011-03-27.

Hamvas Bélára emlékeztek meg a hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon álló emlékfájánál. A hársfa előtt Dúl Antal az író, filozófus életművének gondozója úgy fogalmazott: Hamvas éber ember volt, megtalálta az egységtudatot, olyat tudott, amit más írók és költők nem.

– Nehéz megfogalmazni mit keresett és mit talált Hamvas Béla. Csakis tágabb perspektívából tudom értelmezni életművét. Éber ember volt, aki megtalálta a közös alapot. Az éberek világa egy és közös, álomvilága mindenkinek egyéni – írta, vagyis az egyetlen éberség áll szemben hatmilliárd álomvilággal. Éber légy, más nem számít – vallotta, mert az álomvilágban hisztéria van, pánik és határidők. A mi világunk, a nyugati civilizáció kisgyermekkortól kezdve időpánikba helyezi az embereket: hajszoljuk önmagunkat, hajszolunk másokat. Bomlott világban élünk, amelyben nehéz megtalálni önazonosságunkat. Mindenki lenni akar valaki, akar magának valamilyen titulust, Hamvas Béla sohasem állította magáról, hogy író, azt sem, hogy spirituális tanító, és visszautasította a mester elnevezést is. Az ember fia vagyok– írta. A Karneválban viccesen úgy fogalmaz: a Szentháromság titkára vagyok, mert tudta: aki a szabadság, az elfogadás, a látás pozícióján áll annak nincs szüksége rangokra és címekre. Hamvas leltárt készített a létről, láncsorba állította a különböző hagyományokat s megtalálta a közös alapot. Hamvast kevesen értik igazán, mégis olvasni kell műveit, mert az életre, az egész univerzumra nyújt új rálátást – fogalmazott a Tagore sétányon Hamvas hársfájánál tartott beszédében Dúl Antal teológus.

{photogallery}392{/photogallery}

A Hamvas Béla Asztaltársaság tizenegy éve, az író születésnapja alkalmából ünnepséget tart a sétányon, ahol 2000-ben, Sava Babić kezdeményezésére ültettek fát Hamvas emlékére. A rendezvényen ezúttal is a fára olvasták Hamvas Béla Fák című esszéjének egy részletét, majd a program irodalmi esttel folytatódott a Blaha Étteremben.

– A kellő időben találkoztam Hamvas műveivel. Megdöbbentett, hogy a magyarok mennyire nincsenek tisztában az életmű jelentőségével. De én valószínűleg könnyebb helyzetben vagyok, két nemzet irodalmában mozgok, talán jobban látom a tendenciákat. Kívülről szemlélve más a rálátás. Ebből született A magyar civilizáció című könyvem is, ami egy művészettörténeti kötet, de elsősorban mégis irodalom – vélekedett az esten Sava Babić, akinek könyve a szerb egyetemeken kötelező tananyag.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004