Oldal kiválasztása

Zajmentes nap

Szerző: | 2011-04-01.

Zajmentes nap Balatonfüreden, illetve térítésmentesen elszállítható zöldhulladék – íme a legutóbbi testületi ülés két slágertémája. Vasárnapokon és ünnepnapokon ezentúl tilos minden elektromos gép, így például a két legnépszerűbb, a fűnyíró és a vágó flexek használata. Részletek.

 

Módosították a város környezetvédelmi rendeletét, minden zajjal járó építési, szerelési tevékenységet, valamint a különböző motoros és elektromos gépek használatát tiltja a város új rendelete, a korlátozás vonatkozik a hangszóróval ellátott mozgó illetve fix telepítésű árusokra is.

A város belterületén hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, továbbá június 1. és augusztus 31. között, minden nap 12.00 és 15.00 óra közötti csendes-pihenő időszakban tilos minden olyan tevékenység végzése, készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hangot ad – szól a rendelet. További részletek itt.

Az új rendelkezést nem tartotta életszerűnek Ujhelyiné Károlyi Krisztina képviselő, véleménye szerint egész napra megtiltani például a fűnyírást nem lehet, hiszen sok házkörüli munkára csak a hétvégén jut ideje a lakosoknak. Ezzel szemben viszont több képviselő is helyeselve fogadta a változtatásokat.

– Nagyon nehéz igazságot tenni ebben az ügyen, hiszen mindenkinek más a tolerancia küszöbe, eltérő a zajérzékenysége. Számos panasz érkezett az utóbbi években, sokan kifogásolták, hogy a különböző zajos tevékenységek miatt hétvégén sem lehet pihenni a városban. Ezért vált szükségessé a zajmentes nap bevezetése. Megnézzük betartható-e a rendelet és miként lehet ezzel együtt élni – vélekedett Bóka István polgármester.

Szintén a környezetvédelmi rendelet szabályozza az udvarral rendelkező ingatlantulajdonosoknak évek óta jelentős problémát okozó zöldhulladék, elsősorban a lenyírt fű és lomb kezelését. Ezentúl az Aszófői úti volt hulladéklerakó területén elkészült térségi komposztáló telepen, minden balatonfüredi ingatlannal rendelkező lakos (hétfőtől-péntekig 7-15 óra, szombaton 8-12 óra között) díjmentesen és mennyiségi korlátozás nélkül elhelyezheti a zöldhulladékát.

Áprilistól a Probio Zrt. a város belterületén heti egyszer a házak elé kihelyezett zöldhulladékot is elszállítja szintén térítés mentesen és korlátlan mennyiségben. A gyűjtő járat egészen november 30-ig minden hét szerdáján indul majd.
Az ingatlantulajdonosok jelenleg a zöldhulladékot bármilyen zsákban kihelyezhetik a házuk elé, a későbbiekben a rendszer környezetvédelmi optimalizálása érdekében a Zrt. biológiailag lebomló zsákot illetve idővel a zöldhulladék gyűjtésére alkalmas edényeket biztosít majd erre a célra.

Az ülésen a város megbízott rendőrkapitánya Regdon László számolt be a település közbiztonságának helyzetéről. Csak ízelítőül: az elmúlt évben felére csökkent Füreden a betörések száma, és harminc százalékkal kevesebb közlekedési bűncselekmény történt. A tervek szerint tovább bővítik majd a város térfigyelő kamera rendszerét, kész az erről szóló javaslat, már csak a forrást kell megtalálni hozzá. Az ülésen elhangzott: sikerült jelentősen enyhíteni a létszámhiányt a füredi kapitányságon, ennek köszönhetően a közterületeken való rendőri jelenlét is fokozódott.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatóját is megismerhette a képviselő testület. A rendkívül magas vízdíjakra vonatkozó kérdésekre elhangzott: a mintegy nyolcvan-százezer fogyasztó kiszolgálására alkalmas rendszer működtetése és fenntartása miatt magasak a vízdíjak, amelyekben a következő időszakban változás várható. A tervek szerint a szolgáltató jelentős (1500-2000 Forint/hó) alapdíj emelést tervez, amivel elérnék, hogy a drága üzemeltetésű rendszer fenntartásához a nyaralótulajdonosok a jelenleginél sokkal nagyobb arányban járuljanak hozzá. Az ülésen kritizálták a DRV ügyfélszolgálatának nehézkes elérhetőségét is.

A két beszámoló illetve az ülés többi előterjesztése részletesen itt olvasható.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004