Oldal kiválasztása

A városé a két középiskola

Szerző: | 2011-04-28.

Saját fenntartásába veszi át az önkormányzat a város két középiskoláját. A Füredhez szervesen kötődő két tanintézmény, a Lóczy Lajos Gimnázium és a Széchényi Ferenc Szakképző Iskola működtetését eddig a megye biztosította. Bóka István polgármester az új tervekről és terhekről.

A város ez év júliusától veszi át a két tanintézmény működtetését, ez ebben az évben mintegy 12 millió forint plusz költségébe kerül a városnak, hosszú távon azonban mindenképpen nagyobb költséggel kell majd számolni. A Lóczy gimnázium a város egyik emblematikus intézménye, az évek óta csökkenő tanuló létszám mellett működő Széchényi szakiskolának pedig a jövője a tét – ezért érezte úgy az önkormányzat a terhek ellenére át kell vennie az iskolák finanszírozását.

– Erkölcsileg sokat jelent számunkra, hogy a városhoz kerülünk, a pedagógusok nagyon örülnek, hiszen úgy gondoljuk, az iskola Füred meghatározó intézménye, így a városi fenntartás presztízs szempontból is fontos. Így talán majd még jobban be tudunk kapcsolódni a város vérkeringésébe. Tudjuk, hogy takarékoskodni kell továbbra is, de abban azért bízom, hogy előbb-utóbb megvalósul az intézmény teljes rekonstrukciója. A tervek készen vannak, a felújítás szerepel a város gazdasági programjában, bízom benne, hogy 2014-ig mindez megvalósulhat – válaszolta érdeklődésünkre a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója. Duna Katalin kérdésünkre elmondta: jelenleg 456 diák tanul az intézményben. A megyében tapasztalható csökkenő gyermeklétszám ellenére évről évre egyre többen jelentkeznek a Lóczyba, idén az angol tagozatra tízszeres volt a túljelentkezés, míg a gimnáziumba átlagosan hatszor többen kérték a felvételüket.

– Abban bízunk, hogy a város egy kiegyensúlyozottabb gazdálkodást biztosít majd számunkra. Mindenképpen szeretnénk bővíteni az iskola profilját, 2012 szeptemberétől vendéglátóipari képzést indítanánk el, amelynek nagy létjogosultsága van Füreden. Ezt a szándékunkat a város támogatja. A jelenlegi rendészeti képzést is szeretnénk bővíteni, hiszen lenne rá igény – vélekedett Szigethi Csaba, a Széchényi Ferenc Szakiskola igazgatója.

Dr. Bóka István polgármesterrel készült rövid interjú itt látható.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004