Oldal kiválasztása

Bringapark: versenyek és turizmus

Szerző: | 2011-05-09.

Hamarosan elkészül a város bringaparkja, amely az ország legnagyobb és legkomplexebb kerékpáros pályája lesz. A másfél hektáros területen nemzetközi szintű versenypályákat alakítanak ki, de mindegyiket akár a koca kerékpárosok is használhatják, ráadásul térítésmentesen.

 

A beruházás 110 millió forintba kerül, ehhez a parkot fenntartó Balaton Bike Fest Kft. uniós pályázaton mintegy 50 milliós támogatást nyert. Szeptember óta tart az egykori hajógyárral szembeni területen az építkezés, jelenleg már a pályák véglegesítése valamint a bicikli szerviznek, kölcsönzőnek, zuhanyzónak és elsősegély nyújtó részlegnek helyet adó épület befejező munkálatai zajlanak. A bringapark az idei Balaton Bike Fest (június 22-26) egyik fontos helyszíne lesz, így a komplexumnak legkésőbb június közepére mindenképpen el kell készülnie.

– Harmadik alkalommal hozzuk ide a fesztivált, nagyon szeretünk Füreden lenni, ideális és gyönyörű helyszín. Ezért is gondoltunk arra, hogy itt építjük meg az ország legjobb bringaparkját. A város nyitott volt és kedvezményes áron tíz évre bérbe adta nekünk a másfél hektáros területet, ahol több ezer köbméter földet mozgattunk eddig  meg. Olyan parkot és pályákat akartunk építeni, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket, ugyanakkor a bringapark nem csupán a versenyzésről szól. A Balatonnál nagy igény van egy ilyen létesítményre, komoly létjogosultsága van a parknak, hiszen egyre népszerűbb az aktív turizmus – válaszolta érdeklődésünkre a Balaton Bike Fest ügyvezetője.
Szalay Balázs
hangsúlyozta: négy funkciós lesz a park, a különböző szintű dirt (extrém, dombos, ugrálós pálya) és triál (mesterséges akadályokat, sziklákat, farönköket tartalmazó nyomvonal) pályák mellett túra-, illetve kifejezetten a gyerekeknek készült pályák valamint játszótér is lesz a területen.

– A kezdőtől a profi versenyzőig, mindenki megtalálhatja majd a számára megfelelő pályát. Mindenki előtt nyitva lesz a park, bárki, térítésmentesen kipróbálhatja a kerékpártudásának megfelelő szintű pályákat. Nemcsak versenyezni akarunk itt, hanem alternatívát kínálni a balatoni aktív turizmushoz, ehhez jó partnert találtunk a városban – vélekedett Szalay Balázs.

A Bringapark már idén négy nagyobb versenynek ad majd helyet. Az ország legnagyobb bringás fesztiválja, a Balaton Bike mellett a magyar bajnokság viadalai is itt zajlanak majd. Az idei Balaton Bike fesztiválra egyébként ezerötszáz kerékpáros jelentkezett, a versenyt, amely alatt egy tucatnyi bringás program közül választhatnak az érdeklődők, élőben közvetíti majd az Eurosport. Tavaly 30 ezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, a rendezők bíznak benne, hogy idén részben az új park miatt, még népszerűbb lesz az öt napos rendezvény.

Bringapark adatok

40  tonna betoncső
124 tonna szikla
20  m³ farönk
50  db vasúti talpfa
60  kábeldob
30  óriás gumi – ezek alkotják a kétezer négyzetméteres triál pályát, amely mellé egy mesterséges tavat is kialakítanak.

Magyarországon egyedülálló kétszintes gyorsító készül a dirt pályára, itt 8 méter magas föld hegyekről ugrathatnak le a biciklisek.

2000 m³ földből egy 60 méter hosszú, 3 méter magas és 5 méter széles lelátódomb készül, vendégeknek függő híd épül a pálya felett, ahonnan az egész területet jól be lehet majd látni. belátni. A területen mintegy negyed tonna fűmagot szórtak el és közel száz facsemetét ültetnek el.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004