A könyvek városa

Az élő klasszikus, a 83 évesen is alkotó Juhász Ferenc volt a díszvendége a városban zajló könyvhétnek. Az erre az alkalomra írt Aranyserleg című köszöntőjét az elhunyt Hubay Miklósra emlékezve kezdte a Kossuth-díjas költő. Az olvasáshoz látó emberszem kell – fogalmazott.

 

– Azért kezdem könyvnapi meghívómat vele, mert egyszer köszöntve őt, üdvözlésem címéül azt írtam: A Csönd Kelyhében. Hiszen az olvasás A Csönd Kelyhe! Abban ül az ember olvasáskor, mint egy gyönyörű virágban, tulipán-kehelyben, fehér liliomkehelyben, mint egy nemzőporos, vagy nemzésre-éhes aranyserlegben, mint egy zöld száron derengő, merengő illat-édes virágkastélyban. Persze az olvasáshoz látó emberszem kell. Mert az igazi olvasást nem pótolhatja semmi! … Nekem a könyv a világegyetem… S áldjuk a könyvet. Ó, könyvkiadók, könyvtárak, könyvesboltok, antikváriumok, könyvnapok ne hagyjatok el minket, ne hagyjatok el engem! – folytatta a felolvasást Juhász Ferenc a Kisfaludy Galériában megtartott irodalmi beszélgetésen, amelyhez csatlakozott Tarján Tamás, az ELTE irodalomtörténésze, Aczél Géza, az Alföld című folyóirat főszerkesztője és Baranyi Péter színész, aki Juhász Ferenc és a 125 éve született debreceni költő,Tóth Árpád verseit olvasta fel.

A könyvheti megnyitón meglepetésként, tisztelegve Juhász Ferenc költészete előtt, dr. Bóka István polgármester a költő József Attiláról szóló írásainak válogatását, a város kiadásában megjelentetett Mit akart József Attila? című könyv száz példányát adta át ajándékba a költőnek.

– Füred a könyvek városa, hiszen a felvilágosodástól a reformkorig a teljes magyar irodalom, írók, költők, színházi emberek jelen voltak a városban. Így volt ez a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben például a Lipták-házban, és ma is, amikor Fordítóház működik itt, és Füred irodalmi folyóiratot és szinte kéthavonta könyvet jelentet meg – emelte ki dr. Bóka István a megnyitón.

A könyvhét programjai további folytatódnak. Részletek itt.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.