Oldal kiválasztása

A magyar festészet aranykora Füreden

Szerző: | 2011-06-13.

A magyar képzőművészet népszerű korszakából, az 1896-1945 közötti időszakból származó híres képek, jelentős alkotók főművei lesznek láthatók a Vaszary Villában nyíló tárlaton. Mednyánszky, Egry, Gulácsy, Rippl-Rónai, Iványi-Grünwald és társaik. Válogatás a Kecskeméti Képtár gyűjteményéből.

 

A Kecskeméti Képtár füredi vendégkiállításának törzsanyagát a 20. század első felének két igen jelentős magángyűjteménye adja. Nemes Marcell, a híres műgyűjtő és műkereskedő, 1911-ben, a kecskeméti Városi Múzeum Képtárának megalapítására adományozott, nyolcvan képből álló gyűjteménye illetve a művészettörténeti szempontból igen jelentős Farkas István–Glücks Ferenc-hagyaték, mely a nyolcvanas évek folyamán került a képtár tulajdonába.

– Különösen sok fontos alkotás, tankönyvekből is ismert főművek képviselik a századelő festészetét a tárlaton. Nemes Marcell, a kortárs magyar művészet nagy támogatójaként, elsősorban század eleji mesterek alkotásait gyűjtötte. Általa szinte minden jelentős iskola festményei láthatók lesznek a kiállításon: a nagybányaiak, a szolnoki és kecskeméti művésztelep, a gödöllői kör illetve a Nyolcak közül többen, mint például Czigány Dezső, Czóbel Béla és Márffy Ödön. Az irányzatokhoz, iskolákhoz kevésbé besorolható festőknek is lesznek itt alkotásai, mint például Rippl-Rónai József, Vaszary János és Gulácsy Lajos művei. A Farkas István–Glücks Ferenc hagyaték révén pedig a magyar művészet legjelentősebbjei, nagy magányosai közül háromnak – Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István- is szerepel néhány életművet érzékeltető, igen fontos festménye, illetve szintén a gyűjteményből származnak Barcsay Jenő és Egry József alkotásai is – vélekedik ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Képtár igazgatója.

A Vaszary Villában június 18-án, szombaton nyíló A magyar festészet klasszikusai – Mednyánszkytól Barcsayig című kiállítás anyagát több száz festményből válogatták ki. (A képek teljes listája alább csatolva.) Kétségkívül a hazai képzőművészet legjelentősebb alkotói lesznek itt együtt láthatók, fontos főművek, többek között Faragó Géza Tungsram-plakát terve, Czigány Dezső sorozatindító Ady-portréja, Mednyánszky László Ágrólszakadt című alkotása valamint Farkas István: Fiatal részeg költő az anyjával illetve Tóth Menyhért Kereszten című festménye) nem véletlen, hogy a füredi kiállítás után jó pár alkotás már a Szépművészeti Múzeumban nyíló tárlaton szerepel majd.

– Mednyánszky László alkotásai, köztük a híres csavargó sorozata külön termet kapnak majd. Lesz festmény a nagy magányos Gulácsytól, itt lesznek a különös sorsú Farkas István festményei és újra helyet kap a villában Vaszary János és Márffy Ödön-egy-egy képe is – válaszolta érdeklődésünkre Kállói Judit, a Vaszary Villa művészeti vezetője, aki hozzátette: tervei szerint a Mednyánszky teremben a művészről szóló dokumentumfilm is megtekinthető lesz majd.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • olvasó2024-02-18 11.13AgoraPárizs pld. kitiltotta
  • E-roller2024-02-13 18.51Agora2023 októberéből találtam utolsó hírt, akkor azt írták, készül - a jó munkához pedig ugye idő kell... Ha valakinek van
  • Csak egy ötlet2024-02-13 18.37AgoraNem segítene, ha fényvisszaverő anyagból egy széles "láthatósági karkötő" lenne a biciklizőkön?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

Bannerek

Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2Gazdabolt