Oldal kiválasztása

A magyar festészet aranykora Füreden

Szerző: | 2011-06-13.

A magyar képzőművészet népszerű korszakából, az 1896-1945 közötti időszakból származó híres képek, jelentős alkotók főművei lesznek láthatók a Vaszary Villában nyíló tárlaton. Mednyánszky, Egry, Gulácsy, Rippl-Rónai, Iványi-Grünwald és társaik. Válogatás a Kecskeméti Képtár gyűjteményéből.

 

A Kecskeméti Képtár füredi vendégkiállításának törzsanyagát a 20. század első felének két igen jelentős magángyűjteménye adja. Nemes Marcell, a híres műgyűjtő és műkereskedő, 1911-ben, a kecskeméti Városi Múzeum Képtárának megalapítására adományozott, nyolcvan képből álló gyűjteménye illetve a művészettörténeti szempontból igen jelentős Farkas István–Glücks Ferenc-hagyaték, mely a nyolcvanas évek folyamán került a képtár tulajdonába.

– Különösen sok fontos alkotás, tankönyvekből is ismert főművek képviselik a századelő festészetét a tárlaton. Nemes Marcell, a kortárs magyar művészet nagy támogatójaként, elsősorban század eleji mesterek alkotásait gyűjtötte. Általa szinte minden jelentős iskola festményei láthatók lesznek a kiállításon: a nagybányaiak, a szolnoki és kecskeméti művésztelep, a gödöllői kör illetve a Nyolcak közül többen, mint például Czigány Dezső, Czóbel Béla és Márffy Ödön. Az irányzatokhoz, iskolákhoz kevésbé besorolható festőknek is lesznek itt alkotásai, mint például Rippl-Rónai József, Vaszary János és Gulácsy Lajos művei. A Farkas István–Glücks Ferenc hagyaték révén pedig a magyar művészet legjelentősebbjei, nagy magányosai közül háromnak – Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István- is szerepel néhány életművet érzékeltető, igen fontos festménye, illetve szintén a gyűjteményből származnak Barcsay Jenő és Egry József alkotásai is – vélekedik ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Képtár igazgatója.

A Vaszary Villában június 18-án, szombaton nyíló A magyar festészet klasszikusai – Mednyánszkytól Barcsayig című kiállítás anyagát több száz festményből válogatták ki. (A képek teljes listája alább csatolva.) Kétségkívül a hazai képzőművészet legjelentősebb alkotói lesznek itt együtt láthatók, fontos főművek, többek között Faragó Géza Tungsram-plakát terve, Czigány Dezső sorozatindító Ady-portréja, Mednyánszky László Ágrólszakadt című alkotása valamint Farkas István: Fiatal részeg költő az anyjával illetve Tóth Menyhért Kereszten című festménye) nem véletlen, hogy a füredi kiállítás után jó pár alkotás már a Szépművészeti Múzeumban nyíló tárlaton szerepel majd.

– Mednyánszky László alkotásai, köztük a híres csavargó sorozata külön termet kapnak majd. Lesz festmény a nagy magányos Gulácsytól, itt lesznek a különös sorsú Farkas István festményei és újra helyet kap a villában Vaszary János és Márffy Ödön-egy-egy képe is – válaszolta érdeklődésünkre Kállói Judit, a Vaszary Villa művészeti vezetője, aki hozzátette: tervei szerint a Mednyánszky teremben a művészről szóló dokumentumfilm is megtekinthető lesz majd.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Szeptember
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004