Oldal kiválasztása

Beköltöztek a klasszikusok

Szerző: | 2011-06-15.

Megérkeztek a magyar festészet klasszikusai a Vaszary Villába. A mintegy hetven alkotás közül Mednyánszky László Ágrólszakadt című olajfestménye a legértékesebb, ötvenmillió forint a becsült értéke. A hétvégén, szombaton nyílik a tárlat. Ott voltunk a képek kicsomagolásánál.

 

A magyar festészet klasszikusai – Mednyánszkytól Barcsayig című kiállítás anyaga a Kecskeméti Képtárból érkezett. Ifj.Gyergyádesz László, az alföldi képtár igazgatója, egyben a füredi kiállítás kurátora és Kállói Judit, a Vaszary Villa művészettörténésze már el is kezdték a termek berendezését.

Számos nagy magyar festő alkotása lesz látható a tárlaton: Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Iványi-Grünwald Béla, Márffy Ödön, Vaszary János mellett egy egész külön termet kapnak majd Mednyánszky László festményei, akitől a híres csavargó sorozatának néhány képe illetve az egyik legjelentősebb portréja: Kurdi Bálint arcképe, amely életének legnagyobb plátói szerelmét ábrázolja. A tárlaton a paraszti életvitelt soha el nem hagyó, napközben szobafestőként és földművesként dolgozó, esténként pedig alkotó Tóth Menyhért több festménye is látható lesz. A kiállítás rendezője őt tartja a 20. századi magyar festészet egyik legérdekesebb alakjának.

{photogallery}553{/photogallery}

– Nagyon megosztó alkotó volt, egészen különleges képeket festett. Nagy magányos, életműve európai szinten is jelentős, úgy gondolom, még kell húsz év, hogy igazán megismerjék és elismerjék életművét hazánkban és külföldön egyaránt. Számomra ő az egyik legeredetibb magyar festőművész – fogalmazott ifj.Gyergyádesz László.

A kiállításról bővebben itt.

A megnyitó programja.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004