Város kilátással

Az Európai Virágos Városok és Falvak környezetszépítő verseny zsűrije végigjárta a város legfontosabb részeit, látott, hallott, jegyzetelt. Az elnök szerint Fürednek sajátos atmoszférája van és lenyűgöző fejlődése. Kiderült: a verseny közel sem a virágokról szól csupán. Eredmény majd csak később.

 

Kora reggel még dr. Bóka István polgármester a város történelméről, jelenőről és jövőjéről tartott vetítéssel egybekötött előadást a tájépítészekből, közgazdászból, építészmérnökből, újságíróból és erdészből álló nemzetközi zsűrinek. Akik azt is hallhatták, hogy a jelenleg zajló beruházások mellett még idén elkezdődik a Castricum tér teljes átalakítása, a busz állomás újjáépítése, a szakorvosi rendelő geotermikus fűtésrendszerének kiépítése és komoly szándék van egy szállásférőhelyekkel egybekötött városi uszoda létesítésére illetve a felső városrészt a parttal összekötő kerékpárút kiépítésére.

A négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri ezután megnézte a Kovászna parkot, a Koloska völgyet, az Arácsi Népházat, a Vitorlás-teret, a Kiserdőt, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogattak az Eötvös iskolába és a Jókai Múzeumba.

Az egész napos program után értékelt a zsűri elnöke, aki elmondta: elsősorban az épített és a természetes környezetet illetve a város tisztaságát pontozták.

– Lenyűgöző mennyi fejlesztés zajlik a városban, amely rendkívül tiszta és gondozott. Sajátos atmoszférája van Fürednek és érzékeltük a kulturális örökség gondozásának igényét is. A parkok kialakítása, az utcaképek, a rendkívül sok fa, a közterületek burkolatainak minősége és milyensége, a reformkori városrész padjai, a tetszetősen felújított műemléki épületek nagyon tetszettek. A Koloska völgy többünket elbűvölt viszont meglepődtünk azon, hogy mindennek ellenére csak egy nagyon rövid időszakra korlátozódik a városban a turizmus – vélekedett Clive Addison.

A zsűri elnöke hangsúlyozta, külön díjazták, hogy a város több pontjában, a jelentős költségek ellenére is, törekedtek a légvezetékek kiváltására. Kiemelte az átgondolt hulladékgazdálkodást és példaértékűnek nevezte azt a harmóniát, ahogy a város közlekedési útvonalai illetve zöldterületei egymás mellett megférnek.
– Láttuk, hogy a helyi lakosok is tesznek a környezetükért, alakítgatják saját kertjeiket. Ez nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a város tudatosan építkezik. Igazán tetszetős Füred, ezt az utat kell folytatni – vélekedett Clive Addison, aki beszámolójában kritikaként csupán annyit jegyzett meg, hogy javítani kellene a Koloska völgy megközelíthetőségén és néhány fal felé fordított pihenőpad elhelyezésén.

Az idei versenyben tíz város és kilenc kistelepülés vesz részt, ezeket egy hónap alatt látogatja végig a zsűri. Abszolút győztest nem hirdetnek, arany, ezüst és bronz fokozatot adnak annak tükrében, hol, milyen mértékben tudtak élni az adottságokkal és a lehetőségekkel.

A  Entente Florale Europe verseny díjátadó ünnepsége szeptember 16-án Szlovéniában lesz.

A nemzetközi zsűri tagjai:

Clive Addison (Egyesült Királyság) – elnök
Inka Truxova (Csehország) – alelnök
Martin Wagner (Austria)
Vincent Gobbe (Belgium)
Ana Petrina (Horvátország)
Dr. Rüdiger Kirsten (Németország)
Éamonn De Stafort (Írország)
Jacopo Fontaneto (Olaszország)
Marjolijn Ruijs (Hollandia)
Anton Schlaus (Szlovénia)
Pollák Erika (Magyarország)

A programban részt vett még: Prutkay János a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság elnöke és Kunczené Fellegi Katalin a Virágos Magyarországért verseny fővédnöke.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.