Oldal kiválasztása

Város kilátással

Szerző: | 2011-06-30.

Az Európai Virágos Városok és Falvak környezetszépítő verseny zsűrije végigjárta a város legfontosabb részeit, látott, hallott, jegyzetelt. Az elnök szerint Fürednek sajátos atmoszférája van és lenyűgöző fejlődése. Kiderült: a verseny közel sem a virágokról szól csupán. Eredmény majd csak később.

 

Kora reggel még dr. Bóka István polgármester a város történelméről, jelenőről és jövőjéről tartott vetítéssel egybekötött előadást a tájépítészekből, közgazdászból, építészmérnökből, újságíróból és erdészből álló nemzetközi zsűrinek. Akik azt is hallhatták, hogy a jelenleg zajló beruházások mellett még idén elkezdődik a Castricum tér teljes átalakítása, a busz állomás újjáépítése, a szakorvosi rendelő geotermikus fűtésrendszerének kiépítése és komoly szándék van egy szállásférőhelyekkel egybekötött városi uszoda létesítésére illetve a felső városrészt a parttal összekötő kerékpárút kiépítésére.

A négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri ezután megnézte a Kovászna parkot, a Koloska völgyet, az Arácsi Népházat, a Vitorlás-teret, a Kiserdőt, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogattak az Eötvös iskolába és a Jókai Múzeumba.

Az egész napos program után értékelt a zsűri elnöke, aki elmondta: elsősorban az épített és a természetes környezetet illetve a város tisztaságát pontozták.

– Lenyűgöző mennyi fejlesztés zajlik a városban, amely rendkívül tiszta és gondozott. Sajátos atmoszférája van Fürednek és érzékeltük a kulturális örökség gondozásának igényét is. A parkok kialakítása, az utcaképek, a rendkívül sok fa, a közterületek burkolatainak minősége és milyensége, a reformkori városrész padjai, a tetszetősen felújított műemléki épületek nagyon tetszettek. A Koloska völgy többünket elbűvölt viszont meglepődtünk azon, hogy mindennek ellenére csak egy nagyon rövid időszakra korlátozódik a városban a turizmus – vélekedett Clive Addison.

A zsűri elnöke hangsúlyozta, külön díjazták, hogy a város több pontjában, a jelentős költségek ellenére is, törekedtek a légvezetékek kiváltására. Kiemelte az átgondolt hulladékgazdálkodást és példaértékűnek nevezte azt a harmóniát, ahogy a város közlekedési útvonalai illetve zöldterületei egymás mellett megférnek.
– Láttuk, hogy a helyi lakosok is tesznek a környezetükért, alakítgatják saját kertjeiket. Ez nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a város tudatosan építkezik. Igazán tetszetős Füred, ezt az utat kell folytatni – vélekedett Clive Addison, aki beszámolójában kritikaként csupán annyit jegyzett meg, hogy javítani kellene a Koloska völgy megközelíthetőségén és néhány fal felé fordított pihenőpad elhelyezésén.

Az idei versenyben tíz város és kilenc kistelepülés vesz részt, ezeket egy hónap alatt látogatja végig a zsűri. Abszolút győztest nem hirdetnek, arany, ezüst és bronz fokozatot adnak annak tükrében, hol, milyen mértékben tudtak élni az adottságokkal és a lehetőségekkel.

A  Entente Florale Europe verseny díjátadó ünnepsége szeptember 16-án Szlovéniában lesz.

A nemzetközi zsűri tagjai:

Clive Addison (Egyesült Királyság) – elnök
Inka Truxova (Csehország) – alelnök
Martin Wagner (Austria)
Vincent Gobbe (Belgium)
Ana Petrina (Horvátország)
Dr. Rüdiger Kirsten (Németország)
Éamonn De Stafort (Írország)
Jacopo Fontaneto (Olaszország)
Marjolijn Ruijs (Hollandia)
Anton Schlaus (Szlovénia)
Pollák Erika (Magyarország)

A programban részt vett még: Prutkay János a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság elnöke és Kunczené Fellegi Katalin a Virágos Magyarországért verseny fővédnöke.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004