Oldal kiválasztása

Művészet, közélet és elegancia

Szerző: | 2011-07-13.

Művészeti aukciónak és jótékonysági estélynek ad helyet a Vaszary Villa. A Balaton első művészeti árverése a térség egyik legelegánsabb eseményének ígérkezik. Rippl-Rónai, Aba-Novák, Vaszary, Egry, Márffy egy-egy festménye is kalapács alá kerül. Az estély bevételét csángó gyerekek balatoni üdültetésére fordítják.

 

Kétszáz művész háromszáz műve, köztük a 20. század nagy magyar festőművészei közül több alkotó munkája is, mintegy 150 millió forint kikiáltási értékben kerül kalapács alá szombaton a Vaszary Villában. Az aukció kereskedelmi jellegű, a megszokott feltételek között zajlik majd, az árverést Viktor Menshikov neves műgyűjtő vezeti. Az aukció nyilvános, azon bárki részt vehet, sőt licitálni nemcsak személyesen, de telefonon is lehet majd.

Az estély fővédnöke Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, háziasszonya Miklósa Erika, Liszt-díjas operaénekesnő, a díszvendég pedig Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz.

A színvonalas szórakoztatásról a Dresch Mihály Quartet és DJ Jutasi, a kitűnő gasztronómiáról az országos hírű Bergmann-ház, a borokról az EU referencia borbárminősítést elnyerő Balatoni Borgaléria, a koktélokról Lajsz András, a világ egyik leghíresebb mixere gondoskodik majd.

– Gyerekkorom óta szinte minden nyarat a Balatonnál töltöm, Füred különösen fontos a szívemnek, az elmúlt évek fejlesztései révén pedig igazán elegáns várossá, a térség kulturális központjává vált. Sokszor gondoltam rá, hogy a két nagy szerelmemet, a műkereskedést és a Balatont valahogy összehozzam. A megújult város illetve a Vaszary Villa erre kitűnő helyszín. Nem egyszerű ma Magyarországon egy művészeti aukciót vidékre vinni, mégis bízom benne, hogy sikeres lehet a rendezvény, sőt terveim szerint minden nyáron rendeznénk egy-egy ilyen akciót a villában– válaszolta érdeklődésünkre Pintér Péter, a művészeti árverést szervező Pintér Aukciósház vezetője.

– Az árverés tematikája természetesen a Balaton, ami nekem az életigenlést, az életörömöt jelenti. Sokféle műtárgyat bocsátunk árverésre, elsősorban klasszikus és 20. századi modern festmények, szobrok, műtárgyak, Zsolnai és Herendi porcelánok szerepelnek majd az aukción és lesznek olyan műtárgyak is, amelyeket kortárs művészek kifejezetten erre az alkalomra készítettek. A legkisebb értékű műtárgy 30 ezer forintról, a legmagasabb pedig 16,5 millió forint kikiáltási árról indul. Tíz millió forintról kezdődik például egy-egy Rippl-Rónai illetve Aba-Novák festmény árverezése – tudtuk meg Pintér Pétertől, aki kiemelte: bízik abban, hogy az estélyre vásárolható támogatói jegyek révén több csángó gyermek balatoni üdültetését is segíteni tudják.

– Az estélyt hagyományteremtő céllal rendezzük meg, és szeretnénk vele alkalmat kínálni a politikai élet, a művészvilág, a gazdasági szféra és a civil szereplők kötetlen találkozására. A rendezvény révén a hazai társasági élet középpontjába kerül a Vaszary Villa, ami a város számára is egy fontos állomás lehet azon a fejlődési úton, amit néhány éve megkezdett Füred. Egy évvel ezelőtt a Vaszary Villa nyitásakor az volt a cél, hogy egy élő múzeumot, egy szellemiséggel átitatott galériát hozzunk létre, hiszen a küllemében már megszépült városnak így kell tovább folytatnia az építkezést. Ez az estély mindehhez hozzájárul, itt művészet, közélet és elegancia találkozik egymással – fogalmazott Doncsev András, alpolgármester, aki elmondta: a napokban tett látogatást a villában Schmitt Pál köztársasági elnök, aki elismerően nyilatkozott a galériáról és örömmel vállalta a szombati estély díszvendégségét.

A Pintér Aukciósház Európa egyik legnagyobb területű magángalériája, az ország egyik legjelentősebb kortárs magángyűjteménye. A galéria évente több önálló kiállítást rendez, közéleti összejöveteleket szervez, 10-12 festmény- és műtárgy árverést tart, és mint nonprofit alapítvány, több gyűjtésben, jótékonysági akcióban vesz részt. Videó.

Az árverésre kerülő műtárgyak július 16-ig, minden nap 10.00-22.00-ig tekinthetők meg a Vaszary Villában, vagy online a www.pinteraukcioshaz.hu oldalon.

Az aukció időpontja: július 16. 20 óra
Az estély időpontja: július 16. 22 óra
Az estélyre a belépőjegy ára 20.000 Ft,

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004