Estély képekkel

Száz műtárgy kelt el nagy érdeklődés mellett a Vaszary Villában rendezett első balatoni művészeti aukción, az azt követő jótékonysági esten pedig 300 ezer forint gyűlt össze, amelyet csángó gyerekek nyaraltatására költenek. A társasági eseménnyel egybekötött aukciót jövőre megismétlik.

 

Kétszáz művész háromszáz műve, mintegy 150 millió forint kikiáltási értékben került kalapács alá szombaton a Vaszary Villában. Rengetegen voltak kíváncsiak az árverésre, teljesen megtelt a galéria nagyterme. Információink szerint az estélyen díszvendégként résztvevő Schmitt Pál köztársaság elnök unokáinak két balatoni képet vásárolt az árverésen, és szintén festményt vásárolt Halász János a nemzeti erőforrás minisztérium államtitkára is.

– A felkínált műtárgyak közel harminc százaléka kelt el, ami átlagos eredménynek számít. Viszont rendkívül sokan jöttek el az árverésre, ebből is látszik, valóban van létjogosultsága a fővároson kívüli művészeti aukcióknak is, igaz, a többség csak érdeklődő volt. A millió fölötti műtárgyak közül egy sem kelt el, 850 ezer forint volt a legdrágább megvásárolt műtárgy – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Pintér Péter, a művészeti árverést szervező Pintér Aukciósház vezetője.

Az aukciót követő estélyen százötven vendég vett részt, köztük vezető politikusok, sztárügyvédek, és a gazdasági élet néhány jeles képviselője. Az estély belépőjegyeinek árából befolyt összeget csángó gyerekek balatoni üdültetésére fordítják majd.

– A bevételből egy alapítványon keresztül hat-hét gyermek tíz napos üdültetését tudjuk támogatni. Ennél merészebb álmaim voltak, azt gondoltam nagyobb segítséget tudunk majd nyújtani. Ez is azt mutatja, hogy a jótékonyság kultúráján még van mit dolgozni Magyarországon. A hitem töretlen, jövőre hasonló rendezvénnyel készülünk – fogalmazott Pintér Péter.

Doncsev András a város alpolgármestere elmondta: már tervezik a folytatást, a Vaszary Villa jövőre is megrendezi az eseményt, amelyet szeretnének összekötni a Kékszalag vitorlás versennyel.

Az estély fővédnöke Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke volt, háziasszonya Miklósa Erika, Liszt-díjas operaénekesnő, az árverést Viktor Menshikov (képünkön) neves műgyűjtő vezette. Az estélyen a Dresch Mihály Quartet zenélt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.