Oldal kiválasztása

Füred tüdeje – Elkészült a Kiserdő

Szerző: | 2011-07-29.

Átadták a 9,5 hektáros egykori angolkertet, a város központjában elterülő Kiserdőt. A régi, hangulatos parkot megőrizve újult meg a város tüdejének nevezett zöld terület. Színháztér az egykori teátrum oszlopaival, mesejátszótér, erdei tornapálya, pihenő ligetek és hangulatos sétányok.

 

– A beruházással a Balaton Ékköve program, azaz a reformkori városrész fejlesztése befejeződött. Egy komplex turisztikai kínálattal rendelkezik Füred. A Kiserdő úgy maradt meg pihenőparknak, hogy a felújítás révén a város fontos turisztikai elemévé lépett elő. Kötelességünk vigyázni erre a területre – fogalmazott dr. Bóka István polgármester az átadó ünnepségen.

A Dunántúl első magyar kőszínházának megmaradt dór oszlopainál tartott rendezvényen Temesvári Balázs a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte: a park megőrizve régi arculatát újult meg. – A beruházás magáért beszél. Füred Európai mércével mérve is exkluzív turisztikai kínálatot nyújt. A Kiserdővel a városfejlesztési stratégia egyik fontos eleme valósult meg – vélekedett.

Molnár Judit a térség önkormányzati képviselője hangsúlyozta: a Kiserdő a város egyik kardinális pontja, amely lehetőséget ad a feltöltődésre.

A beruházás, uniós támogatás mellett, közel 260 millió forintba került, az önkormányzat több, mint ötven millió forint saját forrással járult hozzá a fejlesztéshez.

A Kiserdő története

A több mint 200 éves Kiserdő a balatoni fürdővárosok egyetlen történeti értékű, tudatos tervezéssel alkotott közparkja. Telepítése két fő ütemben történt: a déli részben 1790-ben Johann Schilson bárónak, a királyi kamara pesti kerületi adminisztrátorának irányításával létrehozták az angolkertet, amelyet az 1830–40-es években Écsy László fürdőfelügyelő idejében új ízlés szerint felújítottak. Az északi részt alkotó Fenyvest 1877-ben alapították, az első fenyőfát Simon Zsigmond tihanyi apát ültette el.

Bár az idők során körülötte jelentősen bővült, alakult a település, a Kiserdő évszázadokon keresztül sikerrel őrizte meg eredeti arculatát, megmaradt karakteres parknak. Napjainkban ősfáival a város tüdeje.

A Kiserdő ma műemlék jelentőségű, helyi védettség alatt álló természeti terület, amely sajátos hangulatával, gazdag növényzetével és klímájával valamint a kultúrtörténeti fontosságú színházi oszlopaival várja az idelátogatókat.

Színháztörténeti tér, Anna korzó

A történelem során a Gyógy tér és vele együtt a Kiserdő a fürdőváros nyitott, szabadtéri szalonjaként működött. A reformkorban a szellemi elit találkozóhelye, informális politikai fóruma volt. Nem véletlen tehát, hogy Kisfaludy Sándor közadakozásból egy év alatt 1831-ben itt építette fel a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínházát, amely a mai Anna Grand Hotel egykori kúrszalonja helyén állt. A teátrum bejárati oszlopcsarnoka csak négy évvel később készült el. Ekkor került fel az órával díszített timpanon alá a felirat: „Hazafiság a nemzetiségnek”. A gróf Festetics László ajándékozta hat faragott kőoszlop ma is áll. Kisfaludy Sándor kezdeményezésére 1841–42-ben az Angolkert kellős közepén építettek egy nyári színkört vagy arénát. Az arénában a nemzeti színjátszás minden neves alakja fellépett a Füreden tartózkodó fürdővendégek örömére. 1846-ban elhatározták a hevenyészett épület lebontását és a rosszul megtervezett kőszínház átépítését. Miután ez nem valósult meg, 1868-ban a kőszínházat bezárták, majd 1878-ban lebontották. Frey Lajos és Gerster Károly tervei alapján 1860 és 1870 között, három szakaszban felépítették az új nyári színkört vagy arénát a mai teniszpályák helyén. Balatonfüred új színházát 1861-ben nyitották meg. 1913-ban a főszolgabíró rendeletére bezárták, majd 1934-ben lebontották.

A Gyógy térről induló újonnan kiépített Anna korzó vezet a Dunántúl első kőszínházának fennmaradt oszlopaihoz, az árnyas padokkal ellátott színháztérhez.

Helka és Kelén legendáját megidéző mesejátszótér

A modern eszközökkel ellátott játszótéren egy árnyas mesesarok várja a gyerekeket, ahol a helytörténeti vonatkozású Helka és Kelén legendája mesetáblán olvasható. A játszóeszközök is az összes kaland átélését és eljátszását segítik: a viharos, hullámzó Balatont a többféle intenzív-mozgásos eszköz, a Bakonyt és az erdő rengetegjében tett próbákat a hálós mászókák, a várkastély és a kéttornyos játszóházikó pedig Helka és Kelén találkozásának helyszínei. A játszótér kialakítása újszerű, változatos mozgást és szerepjátékot is lehetővé tesz. A területen kerékpártárolókat, padokat és asztalokat, valamint egy homokozót is elhelyeztek.

A megvalósult fejlesztések

Kapcsolat a Gyógy térrel
A város színvonalasan felújított, a Szívkórház és az Anna Grand Hotel által körülölelt, patinás része a Gyógy tér. Ennek a területnek a Kiserdővel való kapcsolatát hivatott megteremteni a létesítendő Anna korzó, mely a tértől az egykori Kőszínház oszlopsoráig vezet.

Angolkert részleges felújítása
A park történeti magjának helyreállítása. Az elöregedett példányokat kiváltó 120 új fát, és több mint 2000 cserjét ültettek.

Idősebbek regenerációs kertje
Az erdő Gyógy térhez – Szívkórházhoz közel eső részén terül el. A betegség után lévő, illetve az idősebbek részére kialakított sétakörök, amelyek mentén táblák jelzik a megtett távolságot.

Erdei tornapálya kialakítása
Az újonnan kijelölt és kialakított futópályákhoz kapcsolódóan kültéri fitnesz elemeket tartalmazó bemelegítő tér.

Pihenőterek
A park csendesebb része, madármegfigyeléssel kapcsolatos információs táblákkal és néhány sakkasztallal.

Sétányok felújítása
A különböző használatú utak, mint például a sétautak, a sportpályák, az ökológiai vagy dendrológiai sétányok, történeti sétányok és terek más-más burkolatot kaptak ezzel is segítve a parkban való eligazodást. A főbb utak akadálymentes burkolattal készültek, a kerékpárosok és a mozgásukban korlátozottak érdekében. Megújult a közvilágítás és racionalizálták a csapadékvíz-elvezetési rendszert.

Gyermekgondozási helyiség
Esőbeálló és vizesblokk épült a játszóterek és a sportpályák közelében, fedett pihenőhellyel, illemhelyekkel, pelenkázási lehetőséggel és ivókúttal.

Kamasz játszótér
Bemelegítő és erősítő eszközök, kötélpálya, kétféle nagy hinta és pingpong asztalok találhatók a kamasz és felnőtt korosztály számára kialakított területen.

Tematikus parkrészek
A parktörténeti vonatkozásokról ismertető táblák tájékoztatnak. A park számos pontján útjelzők mutatják az egyes tematikus részekhez vezető utat.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004