Oldal kiválasztása

Borhetek – Soha ekkora kínálat, több újdonság – Mindenki a parton

Szerző: | 2011-08-04.

Huszonöt borász, húsz kiskereskedő, pecsenyesütők valamint pálinkaházasok várják három héten át a Borhetek látogatóit. Egy fesztivál, ami régen több egy gasztronómiai eseménynél. A borvidék legjobb nedűi, sajátos hangulat a Tagore sétány platánjai alatt és balatoni panoráma. Minden este programok. Három hét vonulás a borházak között az olaszrizlingtől a muskotályig. Füred feeling.

 

Túl vagyunk a Borhetek felén, íme, egy kis összegzés.

Bár a forgalom elmarad a tavalyitól, így is eddig mintegy hatvanezren fordultak meg a Borheteken, és mintegy tizenötezer poharat adtak el a borászok. Külföldi vendég alig akad, viszont egyre többen rendszeresen ellátogatnak a fesztiválra és igyekeznek végigkóstolni a kínálatot. Hagyományosan a szerdák jelentik a mélypontot, péntektől-vasárnapig azonban napi öt-hatezren fordulnak meg a bódéknál. Legjobban a rozék és a könnyű, fehér borok fogynak, de a díjazott borok iránt is nagy az érdeklődés.

– A mennyiségi fogyasztás helyett a minőségi fogyasztás a jellemző. Sokan féldeci bort isznak csak, hogy több félét meg tudjanak kóstolni. Erre egyébként ideális a Borhetek, mert valóban sok, nagyon jó minőségű bor kapható. Az azonban látszik, hogy a borkínálat mellett egyre nagyobb igény van a másfajta szolgáltatások iránt, ha rajtam múlna, jövőre bővíteném a kézművesek és egyéb árusok skáláját. Minél gazdagabb kínálat kell, mert érezhetően nagy erre az igény, rengeteg látogatót vonzanak a különböző kiskereskedők – vélekedett Mészáros József, a kiállító borászok képviselője.

A Borheteken egyébként eddig több hivatalos ellenőrzés is volt, amelyek során valamennyi, a fesztiválon kapható bor minőségét vizsgálták, de egy esetben sem találtak kifogást.

A szervezők augusztus 20-ára nagy vendégforgalmat várnak, az előzetes becslések szerint mintegy húszezren keresik majd fel a fesztivált.

Korábban

A hagyományoknak megfelelően idén is három héten át, augusztus 6-28 között, rendezik meg a Borheteket. A borászok mellett 3-3 pecsenyesütő és pálinkaház, cukrászda, főtt és pattogatott kukoricás illetve újdonságként egy önálló sajt bódé várja a látogatókat. A Debrecenből érkező mézeskalácsos a finomságok mellett kézműves foglalkozásokat tart majd a gyerekeknek valamint szintén újdonság, hogy a Városok és Falvak Szövetsége révén egy kézműves sátorral is bővült a kínálat. Itt, a szövetségben résztvevő valamennyi település egymást váltva mutatja be minősített kézműves portékáit.
Lehet nézelődni a sétányra kitelepülő kiskereskedők asztalainál, a cukorkáktól a ruhákon át a játékokig, sokféle terméket kínálnak. Minden este programok.

Mintegy harminc fajtóból származó, közel kétszázötven féle, kizárólag a füredi borvidéken termelt bor kóstolható meg a fesztiválon.

– A tavalyi év a kedvezőtlen időjárás miatt nem volt túl jó, ezért ezúttal a 2009-es kiváló évjáratú, főleg a kései szüretelésű édes-nemes borok is repertoáron lesznek. A borvidék legmarkánsabb fajtájából, az olaszrizlingből minden pincészet többféle szüretelésűt is kínál. Ígéretesek a 2010-es rozék, illetve figyelemreméltó, hogy három díjazott bor is kapható a Borheteken. A Ferenc pincészet olaszrizlingje, amely a város bora elismerést kapta, a megye vörösborának választott a Balogh Pincéből származó 2009-es Cabernet sauvignon illetve Fodor Gyula juhfarkja, amely a megye legjobb fehérbora címet nyerte el – válaszolta a balatonfured.hu érdeklődésére Mészáros József borász, a kitelepülő gazdák képviselője.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig lesznek nyitva. Szinte kizárólag csak palackozott borok kaphatók, amelyekből azonban a hagyományoknak megfelelően decinként is lehet vásárolni. Nincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 150 forinttól akár 500 forintba is kerülhet. Új, három decis poharak készültek az idei fesztiválra, ezek 400 forinttért vásárolhatók meg, de minden boros pavilonban visszaválthatók.

– Nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy a Borheteken csak minőségi, jó borok kaphatók. A fesztivál ideje alatt egy úgynevezett minősítő bizottság kétszer véletlenszerűen ellenőrzi majd a kínált nedűket, valamennyi bort végigkóstolják, emellett lesznek szúrópróba szerű ellenőrzések is – vélekedett Mészáros József, aki kérdésünkre elmondta: nehéz mérni a Borhetek látogatottságát. Volt olyan év, amikor csak pohárból 32 ezret vettek meg és vittek haza a látogatók. A pavilonok előtti padokon ezúttal is nagyjából háromezren férnek el, a korábbi évek tapasztalatai szerint egy átlagos napon 9-10 ezer ember fordul meg a fesztiválon – tette hozzá a borász.

Évről-évre gondot okoz, hogy a kitelepülő pavilonok elfoglalják a Tagore sétány jelentős részét illetve a kerékpárutat. A konfliktusok elkerülése érdekében az önkormányzat a Borhetek idejére felfüggeszti a móló és az Esterházy strand közötti kerékpárutat, amit mindkét oldalon táblák is jeleznek. A szervezők kérik a kerékpárosok megértését.

Részletes program itt.

Íme a borászok listája:

Figula Pincészet

Mészáros Pince

Söptei Pince

Balogh Ferencné

Soma Borpince

Múzsa Borház

Szabó És Fia Borpince Kft.

Fodor Gyula

Lídia Borház

Koczor Kálmán

Fodor Béla

Ferenc Pince

Gyukli Gyula

Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.

Jásdi Pince

Dobosi Pincészet

Feind Lajos

Koronczai Pince Kft

Szalay László

Ódor József

Gelléri Pincészet (Csopak-Vin 2000 Kft.)

Hudák Bt.

Zánka és Környéke Pinceszövetkezet

Piffáth Lajos

Domonkos Miklós

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004