Füred: klasszikus és modern

A városban rendezik meg a hazai építész szakma legfontosabb fórumát az Országos Főépítész Konferenciát, amelyen mintegy kétszáz szakember vesz majd részt. Nem véletlenül esett a választás Füredre, egyöntetű a vélemény: az elmúlt években szinte példa nélküli városfejlesztés zajlott a településen.

 

Az Országos Főépítészeti Kollégium minden évben megrendezi a konferenciát, amelynek helyszínéül rendre egy, a településépítésben élenjáró, a fejlesztésekben példamutató várost választanak. Balatonfüred adta magát, hiszen a szakmán belül is vitán felül áll: az elmúlt években több sikeres és minőségi fejlesztést hajtottak végre a városban ráadásul úgy, hogy azok egyszerre illeszkednek Füred történelmi hagyományaihoz és kisvárosi miliőjéhez illetve jelenítik meg a kortárs építészet elemeit.

A Vendégváró vízpartjaink című XVI. Országos Főépítész Konferenciát augusztus 24-26. között, az Anna Grand Hotelben rendezik meg. A több aktuális szakmai előadást felölelő fórumon bemutatkozik Nagy Ervin, az idén kinevezett új országos főépítész is. A Kisfaludy Galériában a program ideje alatt négy kiállítás is látható lesz, egyik tárlat a vízparti értékteremtő fejlesztéseket mutatja be, ebben természetesen a füredi beruházások is helyet kapnak.

A fórumra érkező mintegy kétszáz, zömében különböző települések főépítészei sétát tesznek majd a városban, megtekintik a fürdővárosi részt, Arácsot és a Szent István teret, illetve megtekintik a három új múzeumot.

– Az építész szakmán belül is jó visszhangja van Füred fejlődésének. Kitűnő adottságai vannak Balatonfürednek, amelyekkel jól élt a városvezetés, és jól megválasztott stratégiai célokat tűzött ki maga elé. A fejlesztések mennyisége mellett elismert a beruházások minősége és átgondoltsága is, ez talán a legnagyobb érdem, hiszen erre sajnos nem túl sok példa van Magyarországon. Füreden a védett, műemléki épületek felújítása úgy történt meg, hogy az épületek új funkciói jól illeszkednek az adott városrészhez, nem idegen testként vannak jelen, hanem megőrzik a hangulatos, kisvárosias jelleget. A beruházásoknál természetes anyagokat használtak, szerencsésen alakították a köztereket, odafigyeltek az arányokra. Megjelenik a kortárs építészet formanyelve is, de mértékadóan, nincsenek üveg vagy acél paloták a városban – válaszolta érdeklődésünkre András István, a konferencia szervezőbizottságának tagja, aki hozzá tette: nem véletlen, hogy több külföldről érkező szakmai delegáció is elismerően szólt már a város beruházásairól.

A város főépítésze szerint persze van még tennivaló bőven Füreden, például meglehetősen vegyes képet mutatnak a külvárosi részek, de a legfontosabb feladatnak az óváros további fejlesztését tartja.

– Folytatni kell az Óváros fejlesztését, rehabilitálni az egykori fő utcát. Gyönyörű ez a városrész is, jó szerkezetű, jellegzetes közterekkel, hangulatos részekkel. Újra élő városrésszé kell tenni ezt, olyanná, amiért a turisták is feljönnek a partról – fogalmazott András István.

A rendezvény részletes programja, további információk itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.