Oldal kiválasztása

Könyvek a város múltjáról

Szerző: | 2011-08-31.

Két újabb kötet jelent meg a város helytörténetét feldolgozó könyvsorozatban. A Kisfaludy Galériában telt ház előtt mutatták be a Balatonfüredi életrajzi lexikont illetve a Lichtneckert András írta, A balatonfüredi Angolkert, a Játékszín és az Aréna építéstörténete című kötetet.

 

Gubicza Ferenc, a Balatonfüred Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke a bemutatón hangsúlyozta: a két új könyv nagyban hozzájárul a város gazdag múltjának megismeréséhez és feltárásához.
A kizárólag már elhunyt Füredhez kötődő jelentős személyiségeket összegyűjtő életrajzi lexikont a kötet szerkesztője Baán Beáta mutatta be az érdeklődőknek, hangsúlyozva: több éves kutatómunka áll a kiadvány mögött, amelyet tudományos alapossággal állítottak össze.

A Dunántúl első kőszínházának történetéről valamint a Kiserdőről írt könyvről a szerzőt és egyben a kötet kiadóját Lichtneckert András történészt, Csorba Kata a Füred Tv főszerkesztője kérdezte. A beszélgetésből kiderült: végül is három épülete volt a színháznak. Az elsőről maga az építtetője, Kisfaludy Sándor is belátta, hogy alkalmatlan a funkciójára, lévén a zárt térben a nézők alig kaptak levegőt. Javaslatára álltak neki egy újabb teátrum megépítésének, ami azonban csak annak illúzióját keltő kezdetleges, félkör alakú aréna volt, majd 1860- ban kezdték el építeni a később évtizedeken át működő új színházat.
Az élvezetes olvasmánynak ígérkező helytörténeti könyv valamint az életrajzi lexikon a városi könyvtárban megvásárolható.

Az esten Pálffy Károly, Elek Miklós és dr. Sipos Árpád a Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete kitüntető címet vehették át. Tóth-Bencze Tamás a Városi Múzeum dolgozója a kimagasló helytörténeti munkája elismeréseként pedig az Országos Honismereti Szövetség emléklapját kapta.
Videótudósítás, melyben megszólal a két könyv szerkesztője, itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004