Oldal kiválasztása

Róma a Vaszaryban

Szerző: | 2011-09-04.

Ellesett pillanatok, hangulatképek. Üres gangok, grimaszoló arc, szobrok kimetszett részletei. Szinte naplószerűen rögzített, egy-egy fényképkockába sűrített mozgás, vagy ahogy az alkotó mondja „az itt és a most” megörökítése. Fehér Katalin fotográfus kiállítása a Vaszary Villában.

 

A tárlaton az alkotó Olaszországban töltött 2010-es utazása során, elsősorban Rómában és környékén készített felvételei láthatók. A tíz napos úton rögzített fényképekből az alkotó a Budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködve készített válogatást: a 26 fotográfiát felölelő kiállítás  ikonikus helyszíneket, jellegzetes karaktereket és ellesett mozzanatokat mutat be, amely most a Vaszary Villában látható.

– Nem volt előre eldöntött koncepcióm, csak annyit tudtam, hogy fényképezni megyek. Az élő környezetet, a megismételhetetlen, az itt és most pillanatokat akartam megörökíteni, minél közelebb jutni a hétköznapi valósághoz. Rómában volt olyan nap, amikor nem is vittem magammal fényképezőgépet, csak figyeltem s hagytam, hogy hasson rám a város. Emberközpontú képeket készítettem, olyanokat, amik számomra önálló történetek – válaszolta érdeklődésünkre Fehér Katalin, aki alkotó tevékenysége mellett elméleti szakemberként, újmédia-kutatóként dolgozik.

– Ezen az elmélet és gyakorlat összetettségen nem is szeretnék változtatni. Alkotó vagyok, fotográfus, de szeretem tudni és érteni, mi miért és hogyan működik. Az olaszországi képeim dokumentarista felvételek, hangulatközpontú képek. A másik műfajom a kísérleti fotó: készítek előre megkonstruált képeket is, egy-egy kérdés felvetéséhez, gondolatok megfogalmazásához.
Az olasz sorozatból a kedvenc képem az, amelyiken egy restaurátor épp egy Caravaggio festményen dolgozik. Egészen közel kerültem a munkához, szokatlanul közel. A restaurátor – látva kitartásomat – beengedett az elkerített munkatérbe, s lehetővé tette, hogy egészen közelről képeket készítsek, s közben mesélt a festmény kultúrtörténeti hátteréről is – fogalmazott Fehér Katalin, aki, mivel testvére itt él, rendszeres látogató Füreden, és nagyon vonzódik a városhoz.

A tárlat megnyitója szeptember 9-én, pénteken lesz. Részletek itt.

A Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyhez kapcsolódó, 26 képből álló Italy 2010 című kiállítás szeptember 14-ig, keddtől-vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva
  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004