Oldal kiválasztása

Róma a Vaszaryban

Szerző: | 2011-09-04.

Ellesett pillanatok, hangulatképek. Üres gangok, grimaszoló arc, szobrok kimetszett részletei. Szinte naplószerűen rögzített, egy-egy fényképkockába sűrített mozgás, vagy ahogy az alkotó mondja „az itt és a most” megörökítése. Fehér Katalin fotográfus kiállítása a Vaszary Villában.

 

A tárlaton az alkotó Olaszországban töltött 2010-es utazása során, elsősorban Rómában és környékén készített felvételei láthatók. A tíz napos úton rögzített fényképekből az alkotó a Budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködve készített válogatást: a 26 fotográfiát felölelő kiállítás  ikonikus helyszíneket, jellegzetes karaktereket és ellesett mozzanatokat mutat be, amely most a Vaszary Villában látható.

– Nem volt előre eldöntött koncepcióm, csak annyit tudtam, hogy fényképezni megyek. Az élő környezetet, a megismételhetetlen, az itt és most pillanatokat akartam megörökíteni, minél közelebb jutni a hétköznapi valósághoz. Rómában volt olyan nap, amikor nem is vittem magammal fényképezőgépet, csak figyeltem s hagytam, hogy hasson rám a város. Emberközpontú képeket készítettem, olyanokat, amik számomra önálló történetek – válaszolta érdeklődésünkre Fehér Katalin, aki alkotó tevékenysége mellett elméleti szakemberként, újmédia-kutatóként dolgozik.

– Ezen az elmélet és gyakorlat összetettségen nem is szeretnék változtatni. Alkotó vagyok, fotográfus, de szeretem tudni és érteni, mi miért és hogyan működik. Az olaszországi képeim dokumentarista felvételek, hangulatközpontú képek. A másik műfajom a kísérleti fotó: készítek előre megkonstruált képeket is, egy-egy kérdés felvetéséhez, gondolatok megfogalmazásához.
Az olasz sorozatból a kedvenc képem az, amelyiken egy restaurátor épp egy Caravaggio festményen dolgozik. Egészen közel kerültem a munkához, szokatlanul közel. A restaurátor – látva kitartásomat – beengedett az elkerített munkatérbe, s lehetővé tette, hogy egészen közelről képeket készítsek, s közben mesélt a festmény kultúrtörténeti hátteréről is – fogalmazott Fehér Katalin, aki, mivel testvére itt él, rendszeres látogató Füreden, és nagyon vonzódik a városhoz.

A tárlat megnyitója szeptember 9-én, pénteken lesz. Részletek itt.

A Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyhez kapcsolódó, 26 képből álló Italy 2010 című kiállítás szeptember 14-ig, keddtől-vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2022 >
Július 31

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Hakimoto2024-02-21 10.24AgoraTisztelt Somogyi úr, miért különbbek a nyugati bejáratnál strandolok a keleti részen strandolóktól. Vagy mindenhol van Wifi vagy sehol sem.
  • olvasó2024-02-18 11.13AgoraPárizs pld. kitiltotta
  • E-roller2024-02-13 18.51Agora2023 októberéből találtam utolsó hírt, akkor azt írták, készül - a jó munkához pedig ugye idő kell... Ha valakinek van

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

Bannerek

Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2Gazdabolt