Oldal kiválasztása

Jász Attila kapta a Quasimodo-díjat

Szerző: | 2011-09-10.

Jász Attila költő vehette át az idei Salvatore Quasimodo Emlékdíjat a Nobel-díjas olasz lírikusról elnevezett költőverseny szombati díjkiosztó gálaestjén. A szerző a Naptemplom villanyfényben című versciklusa, háromszáz szerző több, mint hatszáz műve közül bizonyult a legjobbnak.

 

A 45 éves, József Attila-díjas költő rekord számú, több, mint háromszáz pályázó közül kapta meg végül a fődíjat s a vele járó 400 ezer forintos ösztöndíjat. A díjazott költemény részlet a költő Csontváry Kosztka Tivadarról és művészetéről szóló szicíliai versciklusából. A 19. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen ezúttal két különdíjat osztottak ki, amelyeket Lackfi János és Csontos János vehetett át, Kiss Benedek pedig életmű díjat kapott. A díjazott versek alább olvashatók.

Az Anna Grand Hotelben rendezett gálán a szokásoknak megfelelően átadták a Bertha Bulcsú-díjat is, az irodalmi riport meghívásos pályázat díját Vathy Zsuzsa vehette át, Dobozi Eszter,  Gaál Samu, Sárközi Péter és Szigethy Gábor oklevelet kapott.

– Rekordszámú pályamű érkezett az idei költőversenyre, háromszáz pályázó, több, mint hatszáz művel nevezett. A magyar alkotók mellett ezúttal is jelentkeztek külföldiek: Romániából, Szerbiából sőt még Angliából is érkeztek művek. Nagyon nívós és erős volt a mezőny, ezért úgy döntöttünk, hogy idén több elismerést osztunk ki az alkotók között – nyilatkozta még a díjkiosztó előtt a balatonfured.hu-nak Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára.

A rendezvényen részt vett a Nobel-díjas költő fia, Alessandro Quasimodo, Salvatore Ettorre, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója illetve Szőcs Géza költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kulturális államtitkára.

A hagyományokhoz hűen a költőversenyt ezúttal is különböző kulturális programok kísérték, volt színházi előadás, kiállítás és könyvbemutatók valamint megjelent a Tempevölgy című folyóirat új száma, amelyben a díjazott költemények olvashatók. Az idei programnak külön érdekessége volt, hogy Salvatore Quasimodo épp ötven évvel ezelőtt ültetett fát a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére.

Szeptember 11-én, vasárnap 11 órakor, a költőverseny zárásaként az Úrhatnám szolgáló című vígoperát láthatják az érdeklődők az Anna Grand Hotel dísztermében; előadja a debreceni Opera Comica Lasagna Társulat. Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar.


Jász Attila költő esszéíró 1966-ban született. 1989 óta rendszeresen publikál, többnyire verseket, kisprózákat, esszéket. 2010-től az Új Forrás folyóirat (Tatabánya) főszerkesztője.

„Szellemi érdeklődésemet leginkább a valóság és a mítosz élettel teli találkozásának lehetőségei kötik le. Szeretem a régi zenéket és a finom dzsesszeket, a neszmélyi és a balatoni száraz fehérborokat. Szeretek a kertben üldögélni könyvvel az ölemben vagy a tópart rejtett ösvényein gyalog vagy biciklivel bolyongani a kutyámmal. Szeretem, ha a gyerekeim gyerekként viselkednek. Szeretem, ha a műveim beszélnek helyettem. Az ő dolguk” – írja magáról a költő.

Legfontosabb díjai: Vörösmarty-fődíj, 2000, Radnóti-díj, 2000, József Attila-díj 2003., Zelk Zoltán-díj 2005, Príma-díj 2006., Arany János-díj, 2007, Irodalmi Jelen esszé-díj 2009, Lilla-díj, 2010.

A Quasimodo Emlékdíjas vers

NAPTEMPLOM VILLANYFÉNYBEN

a mennyországot képzeltem el pont így

amilyen a holdtölte Taorminában

első igazi festményem

húsz év készülődés után


minden olyan amilyennek lennie kell

egy igazi festményen

pontosan amilyen az életben is


virágzó mandulafák ágaskodó ciprus

középen lebegő hold

fényében ázó időtlen épületek

miközben az út csendesen kanyarog fölfelé


a tenger színét is megtaláltam végre

a hold reflektorfénye

és egy égen úszó felhőfoszlány

árnyéka segítségével


A TAORMINAI GÖRÖG SZÍNHÁZ ROMJAI, 1904-1905

lakást béreltem egy évre

hogy a rendkívüli világító erőt

tanulmányozva kivárhassam

a megfelelő pillanatot


megalomániámtól űzetve több mint húsz

négyzetméteres vásznat készítettem elő


hóval borított Etna

az ógörög színház vörösen izzó romjai

a 250 méter mélységű tenger hideg kékje

először abban a naplementében állt össze minden

törekvésem látvánnyá

egyetlen aranysárga hasíték az ég


RÉSZLET2 (TAORMINA)

hajó hullámzik

távolban az időn és

a romokon túl

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004