Oldal kiválasztása

Táncoló költészet

Szerző: | 2011-09-18.

Koncentrált, elementáris érzelmeket megidéző tánc, elmélkedés Tagore-ról, klasszikus indiai zene magyar népdalokkal ötvözve, jóga a kertben, az ember és a teljesség közötti kapcsolatot kereső festmények. Az utóbbi évek legjobb indiai programját rendezték meg a hétvégén a Vaszary Villában.

 

A rendezvénysorozat Bibekananda Santra indiai kortárs festőművész illetve a Nobel-díjas költő, Tagore igazán figyelemreméltó, a Delhi Nemzeti Múzeumban féltve őrzött festményeinek digitális másolataiból nyílt kiállítással kezdődött. A mindenható erővel való kapcsolatot kereső, energikus kortárs képek valamint Tagore impresszionista, sötét, szálkás vagy éppen elnyújtott vonalú, lehajtott fejű maszkjai és alakjai meg is adták a kellő alaphangot: ez itt India, a maga ősi kultúrájával. Erről esett is némi szó a 150 éve született költőről szóló szimpóziumon, amelyen indológus professzor, művészettörténész és irodalomtörténész igyekezett Tagore alakját dokumentumok, fényképek, visszaemlékezések alapján megidézni.
Délután a nap szellemiségéhez illően Nagy Julianna Pushkar vezetésével jóga volt az egykori hercegprímás kertjében.

Szombat este pedig az ősi indiai templomi táncokat előadó Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész teremtett egészen különleges hangulatot a villában. Színészet, igéző testbeszéd, spiritualitás és elemi vágyak. A táncos átszellemülten játszott arcával és testével, hol édeskedő, grimaszoló női csáberő, hol hűvös, elutasító, hol meg a szellemi léttel kokettáló vagy éppen attól félőként, mint egy csörgőkígyó tekergett a színpadon.

Majd következett az európai és indiai klasszikus zenei kultúrát a népzene hangzásvilágával vegyítő Sitaram zenekar koncertje. A tabla és szitár kíséretében megszólaltak Tagore dalok is, néhány abból a több mint háromezerből, amit a költő maga írt.

Ez volt tehát az Indiai napok programja, de ezúttal nem kell egy újabb évet várni arra, hogy a szubkontinens kultúrája újra megidőződjön, hiszen Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság nagykövetének ígérete szerint még az ősszel egy indiai tánccsoport látogat majd Füredre.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004