Oldal kiválasztása

Tagore, a város kultikus alakja

Szerző: | 2011-09-19.

Az Ezeregyéjszaka megelevenedett alakjának vélték a korabeli fürediek. Úgy tartják, szerelmes lett egy helyi nővérbe és itt látta a legszebbnek az ég illetve a víz kékjét. A Nobel-díjas költő csupán tíz napot töltött a Szívkórházban, mégis a város máig ható, egyik meghatározó kultikus alakja lett.

 

– Füred rendkívül sokat köszönhet Tagore-nak. Ő ültette itt az első fát, amellyel a város kulturális életét is meghatározó hagyományt teremtett. Nélküle egészen más lenne Füred – vélekedett dr. Bóka István polgármester a Tagore és Bibekananda Santra indiai kortárs festőművész kiállításának megnyitóján.
Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság nagykövete pedig úgy fogalmazott: Tagore, akár zenedarabot írt, akár festett vagy verset költött, mindig a demokráciának és a szabadságnak volt az élharcosa. – Ő egy nagy példakép az országunkban, Balatonfüred pedig a Magyarország és India közötti jó kapcsolat egyik legfontosabb szimbóluma – tette hozzá a nagykövet.

{photogallery}747{/photogallery}

Rabindranath Tagore 1926 novemberében töltött tíz napot Füreden, pontosabban a Szívkórházban, ahol egyes feljegyzések szerint már három nap után elmúltak a panaszai. Előtte a fővárosban vendégeskedett, a zeneakadémián előadást is tartott, ám kimerültsége miatt az orvosok tanácsára Füredre utazott. Megoszlanak a vélemények mivel érkezett, egyes emlékezések szerint vonattal, mások szerint mentővel, és hordágyon vitték a kórházba, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy személyautóval szállították Füredre. Fotók itt a képgalériában.

A költő születésének 150. évfordulójának emlékére a Vaszary Villában szimpóziumot rendeztek, amelyen többek között dr. Ács Anna irodalomtörténész idézte fel mindaz,t ami tudható Tagore füredi tartózkodásáról. Egy kis ízelítő: a Szívkórház második emeletén nyolc szobát ürítettek ki tiszteletére, – később maga Tagore, elegáns, lakosztályi körülményekről írt. Állítólag beleszeretett az egyik nővérbe, akihez szerelmes leveleket is írt. Sokat üldögélt a parton, a fürediek szerint elsősorban Jókai kedvenc padján. Ma már nem tudni, melyik volt az író kedvenc padja, de annyi biztos, Tagore tudott Jókairól, sőt két regényét olvasta is, nem véletlen tehát, hogy megkoszorúzta az író obeliszkjét. Egyébként a helyiek nem nagyon merték megszólítani a fura „hindu köntöst hordó, galambősz, hullámos hajú, állandóan mosolygó barna szemű költőt” akit az „Ezeregyéjszaka megelevenedett alakjának” tartottak, inkább csak némi távolságból szemlélték és többen fényképeket is készítettek róla.
Ács Anna teljes előadása itt olvasható.

Korabeli filmhíradó részlet Tagore füredi faültetéséről.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004