Oldal kiválasztása

A legkorszerűbb gondolkodó

Szerző: | 2011-09-21.

A nemzetnek öntudatában, hitében kell magára találnia, vallotta Széchenyi, és a tettei hitelt adtak szavainak – mondta a legnagyobb magyar emlékünnepségén Hári Lenke alpolgármester. Az alkalomból megjelent a Széchényi család füredi történetét feltáró könyv és felavatták Écsy László emléktábláját.

 

A Tagore sétányon tartott ünnepségen Hári Lenke, a Széchenyi Emlékbizottság elnöke beszédében hangsúlyozta: Széchenyinek több akadályt kellett legyőznie, de a problémákon a hite mindig átsegítette. – Széchenyi itt van közöttünk, a kőben, a bronzban, és itt van velünk szellemi értékrendje. Ahogy ő maga fogalmazta: gondolkozni és dolgozni a hazáért.

– Széchenyi, ha élne, a legkorszerűbb gondolkodó lenne ma is, mert mindig a nemzet egységét kereste – fogalmazott Pozsgay Imre, egyetemi tanár, Ács Anna és Lichtneckert András: A Széchényi- Széchenyi család és Balatonfüred című kötet bemutatóján. A Kisfaludy galériában rendezett esten hangsúlyozta: A család és a város kapcsolata nem véletlen, ezt a történelmi tetteket is felvonultató kapcsolatot mutatja be a tudományos alapossággal, ám mégis olvasmányosan megírt könyv. A mai Balatonfürednek már megvan a Széchenyihez illő méltósága – jelentette ki Pozsgay Imre.

A könyvbemutatón dr. Bóka István polgármester kiemelte: Széchenyi maga mondja, bár nem a gőzhajózás elindítása volt a legfontosabb feladat, mégis ezt valósította meg, mert erre volt lehetősége. – Nem muszáj tehát mindig kizárólag az elsődleges feladatok megoldására várni, azt kell megtenni, amire az embernek lehetősége, tudása van. Megtenni azt, amiben hisz az ember. Széchenyi is így tett – fogalmazott a polgármester.

Az emlékünnepség előtt a Blaha Lujza utcában felavatták Écsy László, a fürdőtelep első igazgatójának emléktábláját.
Écsy 1835-től dolgozott a füredi gyógyfürdő felügyelőjeként, 1867-től 1889-ig pedig igazgatójaként, munkahelye a mai Anna Grand Hotel épületében volt. Az avatáson, amelyen részt vettek Écsy leszármazottai is, Molnár Judit képviselő hangsúlyozta: az egykori igazgató több mint ötvenéves hivatali pályafutása során rengeteget tett nemcsak a fürdőtelepért, de magáért a településért is.

– Integráló személyiség volt, aki elsőként igyekezett egységesíteni Balatonfüredet. Figyelméből egyaránt jutott a két ófalura: Arácsra és Füredre, a szőlőhegyekre illetve a fürdőtelepre. Több magánéleti tragédia nehezítette életét, ennek ellenére volt ereje a közösség érdekében cselekedni. Ő volt a 19. század legjelentősebb füredi polgára – tette hozzá dr. Lichtneckert András történész.

A hagyományoknak megfelelően a Széchenyi szobornál tartott ünnepségen átadták a Széchenyi István vitorlás emlékverseny vándordíját, amelyet ezúttal a Princhipessa legénysége érdemelt ki.
A Széchenyi esszéíró pályázatot Decsi Liliána nyerte meg, második Bor Bettina, harmadik Schalbert Marianna lett, mindhárman a Lóczy Lajos Gimnázium tanulói.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004