Oldal kiválasztása

Több százan romantikáztak

Szerző: | 2011-09-25.

Itt van közöttünk Jókai, a nagy mesélő, az egykori füredi patrióta, és vele van a reformkor sok nagyszerű magyarja is, mert megidézzük őket – köszöntötte Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége a reformkori ruhákban felvonulókat. A Romantikus reformkor programjaira több százan voltak kíváncsiak.

 

– A reformkorban ébredt öntudatára a nemzet, támogatta az értékeit és újakat hozott létre. Divattá vált magyarul beszélni, magyar ruhában járni, magyar zenét hallgatni és magyar táncot táncolni – fogalmazott Schmittné Makray Katalin, aki a Kisfaludy színpadon rendezett ünnepélyes megnyitón több száz érdeklődő előtt kiemelte: a mai fürediek nemcsak emlékeznek, hanem tettekben is követik a reformkori elődöket; szembetűnően fejlődött, megszépült a város az elmúlt években.

Nézze meg videón a felvonulást.

Közösséget teremtő és megtartó rendezvény a reformkorra való emlékezés, a 19. századbeli Füred megidézése – mondta köszöntőjében Bóka István polgármester, hangsúlyozva: történelmünk egyik legsikeresebb időszakát idézzük meg, s a reformkor nemcsak az ország, de a város életében is kiemelkedő időszak volt.

– Akik számítottak akkoriban Magyarországon, azok mind megfordultak itt. Ezekre a személyiségekre kell visszatekintenünk, és erőt merítenünk- fogalmazott a polgármester, hozzátéve: nem lehet csak a múltba merengni, hanem  „valami csodás dolgot kell teremteni” a jelent és a jövőt illetően. Szerinte a romantikus reformkori rendezvénysorozat is ilyen, amely nagyon sok látogatót vonz Füredre, a város kiemelkedő turisztikai rendezvénye az utószezonban.

Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke beszédében arra utalt, hogy óriási eredménye van a hat évvel ezelőtt indított civil kezdeményezésnek, s a füredi hölgyek méltó utódaivá váltak a reformkor nagyasszonyainak. Hangsúlyozta azt is, hogy amíg az országban a széthúzás volt a jellemző, Balatonfüreden igazi összefogást tudtak teremteni, és ez példaértékű.

Fotó: Nagy Lajos (MTI)

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Jelentkezés a Borhetekre

Augusztus 9. és szeptember 1. között rendezik meg idén a Borheteket. 24 borász települ ki a sétányra.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004