Oldal kiválasztása

Több százan romantikáztak

Szerző: | 2011-09-25.

Itt van közöttünk Jókai, a nagy mesélő, az egykori füredi patrióta, és vele van a reformkor sok nagyszerű magyarja is, mert megidézzük őket – köszöntötte Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége a reformkori ruhákban felvonulókat. A Romantikus reformkor programjaira több százan voltak kíváncsiak.

 

– A reformkorban ébredt öntudatára a nemzet, támogatta az értékeit és újakat hozott létre. Divattá vált magyarul beszélni, magyar ruhában járni, magyar zenét hallgatni és magyar táncot táncolni – fogalmazott Schmittné Makray Katalin, aki a Kisfaludy színpadon rendezett ünnepélyes megnyitón több száz érdeklődő előtt kiemelte: a mai fürediek nemcsak emlékeznek, hanem tettekben is követik a reformkori elődöket; szembetűnően fejlődött, megszépült a város az elmúlt években.

Nézze meg videón a felvonulást.

Közösséget teremtő és megtartó rendezvény a reformkorra való emlékezés, a 19. századbeli Füred megidézése – mondta köszöntőjében Bóka István polgármester, hangsúlyozva: történelmünk egyik legsikeresebb időszakát idézzük meg, s a reformkor nemcsak az ország, de a város életében is kiemelkedő időszak volt.

– Akik számítottak akkoriban Magyarországon, azok mind megfordultak itt. Ezekre a személyiségekre kell visszatekintenünk, és erőt merítenünk- fogalmazott a polgármester, hozzátéve: nem lehet csak a múltba merengni, hanem  „valami csodás dolgot kell teremteni” a jelent és a jövőt illetően. Szerinte a romantikus reformkori rendezvénysorozat is ilyen, amely nagyon sok látogatót vonz Füredre, a város kiemelkedő turisztikai rendezvénye az utószezonban.

Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke beszédében arra utalt, hogy óriási eredménye van a hat évvel ezelőtt indított civil kezdeményezésnek, s a füredi hölgyek méltó utódaivá váltak a reformkor nagyasszonyainak. Hangsúlyozta azt is, hogy amíg az országban a széthúzás volt a jellemző, Balatonfüreden igazi összefogást tudtak teremteni, és ez példaértékű.

Fotó: Nagy Lajos (MTI)

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004