Oldal kiválasztása

Újabb jelentős városfejlesztés

Szerző: | 2011-09-26.

Az egykori Huray piac területén több milliárdos beruházás révén gyógyászati centrum épülhet. Az építkezés első üteme a tervek szerint jövő év elején kezdődne, később színházterem, gyógyszálló és mélygarázs is létesülne itt. A régóta kihasználatlanul álló ingatlan hasznosítását évek óta tervezi a város.

 

Az 1,8 hektáros ingatlanon egy többszintes, 2000 négyzetméteres gyógyközpont épülhet. Jelenleg a támogatási szerződés megkötése zajlik, ha ez megtörténik és minden a tervek szerint halad, akkor a telek déli részén, ahol jelenleg a rossz állapota miatt lebontásra váró egykori bár áll, januárban elkezdődhetnek a munkálatok. A beruházásnak 2013 nyarára kellene elkészülnie.
A fejlesztést az erre a célra létrejött „Gyógyközpont”azaz a Gyógyászati Kutató és Szolgáltató Központ Kft. valósítja meg, szorosan együttműködve több fővárosi és vidéki orvosegyetemmel, kórházi intézménnyel, köztük a Szívkórházzal. A 31 új munkahelyet teremtő gyógycentrumban a szív és érrendszeri betegségek és azok okozóinak kutatása, valamint a gasztroenterológiai és reumatológiai betegségek elemzése mellett gyógyászat is folyna: az elképzelések szerint mód lesz a daganatos és más gyakori betegségek korszerű diagnosztikájára, illetve belgyógyászati laborvizsgálatokra is.

– Évek óta szerettünk volna funkciót adni ennek a területnek, hiszen jelenlegi állapotában csak rontja a városképet. Több verzió is felmerült a hasznosítására, most úgy tűnik, ezek közül néhány megvalósulhat. Többször tárgyaltunk a befektetővel, végül, mivel a beruházó tervei egyeztek a város szándékával, a testület megszavazta a terület hasznosítási koncepcióját. Egyelőre várunk. A pályázati támogatást már elnyerte a cég, most a támogatási szerződést kell megkötnie a pályázat kezelőjével. Ha ez megtörténik, akkor realizálódhat a fejlesztés. Az előzetes megállapodás szerint az ingatlan az önkormányzat tulajdonában maradna, azt csak bérbe adnánk, és a megfelelő kontroll érdekében az önkormányzat cége, a Probio Zrt. húsz százalékos tulajdonrészt vásárolna a beruházó kft-ben – válaszolta a balatonfured.hu-nak dr. Bóka István. A polgármester hangsúlyozta: a beruházás előnyös lenne Füred számára, hiszen a megvalósuló funkciók mellett jelentős évenkénti adóbevételt hozna a városnak és hozzájárulna a gyógyturizmus fejlődéséhez is.

– Balatonfüred kedvező gyógyászati adottságait figyelembe véve kezdünk bele a fejlesztésbe, olyan orvosi központot építenénk, mely korszerű diagnosztikai eljárásokon alapuló orvos-gyógyászati és táplálkozás-tudományi kutatómunkát végezne. Célunk, hogy az – Európai Unió Egészségügyi Stratégiájában és a Semmelweis Tervben a betegségeket megelőző diagnosztikai szűrések fontosságával harmonizálva – az elvégzendő szűrővizsgálatokkal lehetővé tegyük a különféle egészségügyi kutatások adatbázisának szélesítését, az egyes népbetegségek és azok okainak komplex vizsgálatát, valamint az összefüggések mélyebb elemzését, már a betegségek kialakulásának korai fázisában – válaszolta kérdésünkre dr. Lőrincz Sándor a beruházó cég ügyvezetője.

Az 1,7 milliárdos beruházáshoz az Új Széchenyi Terv keretében 860 milliós támogatást kapott a fővárosi székhelyű Gyógyászati, Kutató és Szolgáltató Kft. A cég az előzetes tervek szerint a fejlesztés következő ütemében, öt éven belül, egy wellness részleggel rendelkező ötven szobás gyógyszállót, egy 550 férőhelyes konferencia központként is használható színháztermet és egy, a térség parkolási gondjait megoldó 350 férőhelyes mélygarázst építene.

Az egykori Huray utcai piacot a kilencvenes évek végén zárták be, a terület sokáig kihasználatlanul állt, majd az utóbbi négy évben az ingatlan egy része átmeneti, szükség parkolóként működött.

A támogatási szerződés ünnepélyes aláírása alkalmából hamarosan sajtótájékoztatót tartanak, amiről szintén beszámolunk.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004