Játékok a múzeumban

Remekművek, elmés vagy éppen mulatságos tárgyak, régi könyvek, kétszáz év kultúrája. Rég feledésbe merült illetve ötletességük miatt még ma is használt játékok. Nosztalgiázás és rácsodálkozás együtt. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes játékkiállítás nyílt a Városi Múzeumban.

 

A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményéből összeállított tárlat legrégebbi tárgya egy 1780-ból származó német lottójáték, de a 19. század első feléből is láthatunk több játékot illetve gyermekkönyveket.

– A 19. század felbecsülhetetlenül sok nagyszerű vívmánnyal színezte a gyermekek mindennapjait; a hazai játékipar elindítása, gyermekintézmények alapítása, magyar nyelvű gyermekkönyvek és újságok megjelenése korábban ismeretlen távlatokat nyitottak. A 20. század kezdetén aztán már egész Európában, így hazánkban is művészek tervezték a gyermekek játékait egy napfényes, ígéretes jövőben bízva. E folyamatban kiemelkedő szerepet szántak a néphagyományoknak, azok gyűjtésének és kutatásának. Mindehhez a technika csodái és a különböző találmányok társultak. Ezek az eredmények a játékok rendkívül míves tárházát hozták létre. Mindebből adunk ízelítőt a füredi kiállításon – fogalmazott Kalmár Ágnes a játékmúzeum igazgatója.

A kiállítás december végéig látogatható, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.