Oldal kiválasztása

Megkezdődött a haltelepítés

Szerző: | 2011-09-29.

A megszokottnál egy hónappal korábban, már a hét elején elkezdődött az őszi haltelepítés, amelynek során a következő hetekben több mint 240 tonna pontyot enged a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A szakemberek szerint idén ősszel a szokásosnál nagyobb horgászzsákmány ígérkezik a Balatonnál.

 

A telepítést a Balaton vízgyűjtőjén található irmapusztai halastavakból végzik. E hét kedden Balatonföldváron kezdték a halak vízbeengedését, amit a következő napokban a déli part további helyszínein – Fonyód, Balatonboglár, Balatonszemes, Siófok – folytatnak majd. A héten összesen mintegy 35 tonna háromnyaras pontyot terveznek kihelyezni. A cég honlapján egyébként nyomon követhető, hol, mikor lesz a telepítés.

A halgazdálkodási tervben erre az évre előírt 350 tonnányi pontytelepítéséből az idén eddig 58 tonnát teljesített a halgazdálkodási cég. A következő hetekben további 242 tonnányi halat engednek a Balatonba. A fennmaradó 50 tonnányi hal kihelyezését a társaság szeretné jövő évre halasztani a haltermelés szempontjából kedvezőtlen nyár, meleg- és aszályos időjárás miatt, amelynek engedélyeztetése folyamatban van – derül ki a Halgazdálkodási Zrt. beszámolójából.

Az idén azért kell a szokásosnál előbb megkezdeni az őszi telepítést, mert a társaság halastavainak vízszintje a szükséges üzemszint alá csökkent a vízgyűjtő területét sújtó aszály miatt, s így nem lehetett tovább halogatni a lehalászást. Nem jut elég víz a telelőkbe sem, ezért azokat sem tudják a halak tárolására használni. Emiatt a halastavakból lehalászott pontyokat folyamatosan, a halászat ütemében, kis mennyiségekben kell a Balatonba telepíteni – tájékoztatott az MTI.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004