Oldal kiválasztása

Kétszáz éves pincéből borközpont

Szerző: | 2011-10-07.

A Horvát ház történelmi, kétszáz éves pincéjében borkultúrát bemutató központ nyílik. Formabontó szolgáltatások, átfogó, közel százötven féle balatoni bor kínálata, semmivel sem összetéveszthető patinás hangulat. A munkálatok már javában zajlanak, nyitás várhatóan jövő tavasszal.

 

A Horváth ház alatt húzódó 1798-ban épült, 300 négyzetméteres boltíves, kiemelt műemléknek számító pincében jelenleg is folyik a felújítás. A kétszáz éves falak és boltívek jó állapotban vannak, így elsősorban a működtetéshez szükséges korszerűsítések zajlanak most.

– Mindenképpen szeretnénk megőrizni a pince patináját és rusztikus hatását. Egyrészt műemléki épületről van szó, másrészt ez a hangulat adja meg a hely atmoszféráját, amit szeretnénk is majd kihasználni. Borkulturális központot létesítünk itt, átfogó balatoni borkínálattal, a tervek szerint mintegy százötven féle bor közül választhatnak az idelátogatók. Lesz konyha, vendégtér, borkóstolási lehetőség, de elsősorban gasztronómiai rendezvényeknek, borbemutatóknak szeretnénk helyet adni itt. Kicsit formabontó üzemeltetést képzelek el, a borral kapcsolatos eseményeken lesz a főhangsúly – válaszolta a balatonfured.hu érdeklődésére Köteles Zsolt, a beruházást végző Potencial Consulting Kft ügyvezetője, aki hozzátette: a tervek szerint az év végére befejeződnek a kőműves munkálatok, majd a pince berendezése után várhatóan jövő tavasszal már látogatható lesz a borközpont.

A térség borturisztikai fejlesztése céljából a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési tanács 99 millió forint támogatást adott a konzorcium formájában induló három borászatnak. A forrásból a csopaki Jásdi-, a füredi Figula pincészet illetve a Balaton Borgalériát üzemeltető kft egyenlő részben osztozott. A Horváth ház pincéjében kialakítandó borközpont mintegy százmillió forintból épül fel, amelyet a pályázat értelmében a cég legalább öt évig köteles működtetni.

A történelmi pincében megvalósuló fejlesztésről hamarosan sajtótájékoztató keretében részletesen is beszámol a beruházó, amiről szintén tudósítunk majd.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004