Oldal kiválasztása

Hungarikonok a Vaszaryban

Szerző: | 2011-10-12.

Kodály metronómja, Nagy Imre órája, Faludy botja, Karinthy írógépe, Cziffra György kottáskönyve, Pege Aladár vonója, Barcsay ecsete, Kertész Imre kalapja. Csak néhány, azon tárgyak közül, amelyek a kiemelkedő magyar személyiségek relikviáit bemutató tárlaton láthatók. Metamorfózis a Vaszaryban.

 

Barcsay Jenő, Aba-Novák, Bartók Béla, Victor Vasarely, Darvas Iván, Tolnay Klári, Jancsó Miklós, Makk Károly, Papp László, Károlyi Mihály, Petőfi Sándor, Örkény István – néhány azon nevek közül, melyeknek egy-egy emblematikus tárgyával találkozhat a közönség a sajátos tárlaton. A nyolcvan alkotást bemutató kiállításon több olyan tárgy is szerepel, amelyet először állít ki a magánygyűjtő.

Kárpáti Tamás évtizedeken át gyűjtögette a hírességek használati tárgyait, majd a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészeket kérte fel arra, gondolják tovább a relikviákat, ágyazzák be festménybe, szoborba. A magángyűjteménynek induló kezdeményezés így mára a magyar kultúra, sport és közélet kiválóságainak arcképcsarnoka lett. Az egyedi tárgyakat bemutató alkotásokat a kortárs képzőművészet jeles képviselői mint például Nádler István, Szemethy Imre, Pauer Gyula, efZámbó István, Szotyori László, Tettamanti Béla, Radák Eszter, Barabás Márton készítették.

– Gyerekkorom óta szenvedélyes gyűjtő vagyok. Jelenleg mintegy nyolcvan muzeális tárgy alkotja a gyűjteményt. A hungarikonok értelemszerűen elsősorban a XX. század második felének adják valamiféle lenyomatát, de sikerült már hozzájutnom Petőfi-, Kossuth- vagy Széchenyi relikviákhoz is. Ezek a muzeális tárgyak már önmagukban is igazi ritkaságok, ám a felkért képzőművészek új életet leheltek beléjük, tovább gondolták azokat, s megidézve egykori tulajdonosukat új alkotásokat hoztak létre. Izgalmas, duplán egyedi műtárgyak születtek, melyek révén az értékmegőrzés és az értékteremtés együtt valósul meg – vélekedik a tárlatról Kárpáti Tamás, aki több évtizedes kulturális és sportújságírói ténykedése során riportok, barátságok révén tett szert gyűjteményére.

A hungarikonokkal párhuzamosan a füredi galériában bemutatják a hasonló szellemben fogant gyűjteményt, az Eurikonokat is, amelyek John Lennon, Jiři Menzel, Niki Lauda vagy Tony Curtis személyes tárgyaiból készültek.

Az október 16-án vasárnap, délután öt órakor rendezendő megnyitón Vásáry Tamás zongoraművész, Makk Károly filmrendező és Bródy János zeneszerző is fellép majd, nem véletlenül, hiszen mindhármuknak látható egy-egy szeretett tárgya a kiállításon. A megnyitóról részletek itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004