Oldal kiválasztása

Játékosság és dráma

Szerző: | 2011-10-16.

Ez a kivételesen szellemes, összetett gyűjtemény a nagyszabású életjáték része. Az egyszerű eszközökből előlépett kultikus tárgyakat és az őket megjelenítő alkotásokat bemutató kiállítás a nemzeti szimbolika, a magyar géniusz megtestesítője – fogalmazott megnyitó beszédében Szőcs Géza államtitkár.

 

Egészen új, szuverén műalkotások születtek azzal, hogy a legkiválóbb magyar személyiségek tárgyait a legkiválóbb kortárs képzőművészek a saját eszközeikkel újragondolták és beleszerkesztették képeikbe, szobraikba. Ez a sokrétű szimbólumrendszer a nemzeti közmegegyezésen alapszik – vélekedett a Vaszary Villában rendezett Hungarikonok című tárlat megnyitóján a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.
Képek a galériában.

{photogallery}826{/photogallery}

– Játékosság és dráma van itt együtt. Papp Laci kesztyűje, Nagy Imre órája vagy éppen Kertész Imre szögesdrót tekercsre aplikált kalapja látható itt. Ez a kiállítás az erkölcsi talpon maradásunknak egyik fontos része – mondta Szőcs Géza a zsúfolásig megtelt galériában.

A megnyitón Vásáry Tamás zongoraművész Kodály Zoltán Marosszéki táncok című darabját játszotta el, és néhány személyes anekdotával emlékezett a „mindent tudó mesterre”. (Kodály Zoltánnak a metronómja látható a kiállításon.)

A rendezvényen Makk Károly filmrendező és Bródy János is a publikum elé lépett, mindkettőjüknek látható egy-egy tárgya a kiállításon.

Kárpáti Tamás a magyar kultúra, történelem és sport legkiválóbbjainak relikviáit felölelő magángyűjteményéből nyílt kiállítás a Vaszary Villában. A nyolcvan alkotást bemutató tárlaton több olyan tárgy is szerepel, amelyet először állított ki a magángyűjtő.
A január 1-ig látogatható kiállításról további részletek itt olvashatók.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004