Oldal kiválasztása

Mentőöv a Balatonnak

Szerző: | 2011-10-20.

Megalakult a tóparti településeket összefogó balatoni regionális turisztikai szervezet. Az ország első térségi TDM szerveződése a remények szerint valódi fejlődést indíthat el a Balatonnál. Csatlakozva az európai trendhez átfogó koncepciót, turisztikai stratégiát alakítana ki, újrafogalmazná a Balaton márkát.

 

Balatonföldváron, a Szent Miklós hajón rendezett alakuló ülésen elhangzott: a szervezet legfontosabb célja, hogy az eddig széttagolva, különböző szempontok és érdekek alapján működő turisztikai egyesületeket végre egységbe tömörítse, és összefogva, a Balaton egészére kiterjedő turisztikai koncepcióval igyekezzen fellendíteni a térség látogatottságát.

A bevált európai turizmusirányítási rendszerhez igazodva, regionális szinten gondolkodjon a Balaton turizmusáról, mert ez lehet az egyetlen út, amely kivezet a vendégforgalomban tapasztalható egyre mélyülő válságból. Az átfogó turisztikai koncepció mellett marketing és költségtervre van szükség, újra kell pozicionálni a Balaton márkát, és kommunikálni, mit miért kell tenni az előrejutás érdekében. Egységesíteni kell a Balaton Régiót – mint turisztikai terméket – alapvetően meghatározó szolgáltatókat, termékgazdákat, szálláshelyeket és önkormányzatokat – hangzott el a sajtótájékoztatón.
A 19 taggal felálló új szervezet elnökének Hoffmann Henriket, a Siófoki Fürdőegylet vezetőjét választották meg. A szervezet hat elnökségi tagja között ott van a füredi turisztikai egyesületet képviselő Tanay Gabriella is.

– Hiányzott eddig a konszenzus. Igyekszünk egy valódi szaktudással rendelkező egyesületet létrehozni, amely elsősorban lobbi-szervezetként működik majd. Nagyon fontos, hogy a jövőben a balatoni kínálat jobban eladható és jobban értelmezhető legyen – vélekedett Hoffmann Henrik, aki Bécsben végzett közgazdászként, jelenleg két hotel igazgatója, 2006-ban pedig az év szállodai vezetőjének választották.

Videotudósítás a rendezvényről, amelyben megszólal az új elnök illetve Bóka István polgármester is.

Az új szervezet megalakításának gondolata még ez év tavasszal merült fel egy Balatonfüreden rendezett összejövetelen, amelyet aztán közel féléves munka követett.
A szövetség a hatékonyabb munka érdekében keresi a kulcsfontosságú szervezetekkel való együttműködés lehetőségét, a Balaton Fejlesztési Tanáccsal alá is írták a megállapodást. A jövőben a Magyar Turizmus Zrt-vel illetve a Magyar TDM Szövetséggel veszik fel a kapcsolatot.  A szervezethez az összes, a régió területén már működő helyi és térségi TDM csatlakozott, így a regionális szervezet a Balatonnál eltöltött vendégéjszakák közel 90 százalékát lefedi.

Bóka István a BFT elnöke már korábban is hangsúlyozta: a szervezet megalakítása, a formális stratégiák kidolgozása önmagában nagyon kevés, csak valódi tartalommal és valós cselekedetekkel lehet sikeres a regionális TDM.
– A regionális TDM-szervezet önmagában nem csodafegyver. Nagyon lényeges, hogy meg tudják szólítani, egységbe tudják tömöríteni a térség vállalkozóit, akiket meg kell győzni őket arról, hogy a befektetéseik és munkájuk nélkül nem érhető el változás, összefogva lehet csak fejlődni. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor lesz még egy szervezet a Balaton mellett, amelyik közpénzből tartja fent magát, de igazi eredményt nem képes produkálni.

Az alapszabályban rögzített legfontosabb célok:

– Balatoni régió átfogó turisztikai fejlesztési koncepciójának és stratégiájának kidolgozása
– Régiószintű marketingterv és költségterv összeállítása, a Balaton „márka” kialakítása, újrapozícionálása
– Regionális kommunikáció megvalósítása (belső PR)
– Szakmai tanácsadás, támogatás nyújtása
– Oktatási és továbbképzési tevékenységek ellátása, szemléletváltás támogatása
– Szakmai szekciók működtetése

A Balatoni Regionális TDM Szövetség alapítói:

Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület
Balaton Keleti Kapuja Turisztikai Egyesület
Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület
Balatonalmádi Turisztikai Egyesület
Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület
Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület
Balatonfüredi Turisztikai Egyesület
Balatonfűzfő – Litér Turisztikai Egyesület
Balatongyöröki Turisztikai Egyesület
Gyenesdiási Turisztikai Egyesület
Keszthelyi Turisztikai Egyesület
Nyugat – Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft.
Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület
Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Kh. Nonprofit Kft.
Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület
Zalakarosi Turisztikai Egyesület

Magyarországon eddig félszáz TDM, azaz turizmus-desztinációs menedzsment szervezet jött létre, azzal a feladattal, hogy saját térségükben összefogják, koordinálják a turisztikai fejlesztéseket, elvégezzék az ehhez szükséges kutatásokat, elősegítsék a turizmusban dolgozók és vállalkozók képzését, illetve gondoskodjanak a helyi vagy térségi marketingfeladatok ellátásáról is. A szervezetek jövőbeni lehetőségeit alapvetően meghatározza az új önkormányzati valamint turisztikai törvény, amelyeket a parlament ősszel tárgyal meg.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

{youtube}http://youtu.be/28agWYAHHz8{/youtube}

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart