Oldal kiválasztása

Főszerepben a nők

Szerző: | 2011-10-26.

Textilművészet, irodalom és divattervezés együtt. Fehérneműtorzók, százéves csipkéből varrt kreációk, leheletfinom kézelők és legyezők – mindez kortárs és klasszikus irodalmi szerzők szövegeinek társaságában. Zoób Kati, az ország egyik legnevesebb divattervezője kiállítása nyílik a Vaszary Villában.

 

A látványos tárlat a divattervező 150 évet felölelő csipkehagyatékból készült ruhakreációit mutatja be. A csavart, tekert, összetűzött, az egykori csipkékből alkotott új kreációk mögött pedig a modern magyar írók – Krúdytól, Kosztolányin át, egészen Esterházy Péterig- a nőkről, az ágyról vagy éppen a szerelemről írt szövegdarabkái olvashatók. Az arctalan próbababák és a fekete falakra írt szövegek közös pontja a nő, a századforduló egyszerre érzéki és dolgos asszonya, a ruha, az öltözködés, a test. Ez tehát a TeXtúra című tárlat.
Text azaz szöveg. Túra vagyis kirándulás. Textúra: szövet, szövedék, avagy: szerkezet, térbeli elrendeződés. A Textúra című kiállítás sajátos kirándulást kínál az irodalmi szövegek és a szövetek (kézimunkák, csipkék, hímzések) szövedékében. A kapcsolat adja magát, hiszen a kéz munkája nemcsak a szövés, fonás, hímzés, horgolás, hanem maga az írás is. Ahogy a leírt szavak gondolatokká állnak össze, úgy a kézműves tevékenység rekonstruálhatatlan álmok, ábrándozások, gondolatok szövedékében teremt látható tárgyat. E kétféleség, illetve egyféleség összekapcsolásával új értelmezési lehetőséget kínál illetve új harmóniát teremt a kiállítás.

– A régi irodalmi divatlapok szellemiségét szerettem volna a szövet-szöveg kapcsolattal megidézni. Ezekben a kiadványokban a divat és a szépírók művei együtt jelentek meg, sőt egyfajta stíluspárhuzamokat is lehet vonni közöttük. Több kortárs szerző külön erre az alkalomra írt a kiállításhoz szöveget, de voltak olyan szerzők is, akik a már kész műveikből adtak egy-egy részletet. Ez az egymásra hatás teszi igazán izgalmassá a kiállítást, amely megmutatja a nőt, mint az irodalom egyik fő inspirálóját és megmutatja, mint alkotó embert – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Zoób Kati, aki alkotótársával, a grafikus Flohr Jánossal együtt rendezi meg a füredi tárlatát.

A kiállításon szövegeikkel szereplő szerzők: Szép Ernő, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Kaffka Margit, Szabó Magda, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Bertók László, Darvasi László, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Térey János, Tóth Krisztina, Zalán Tibor, Závada Pál.

A tárlat november 12-től lesz látogatható egészen január 1-ig a Vaszary Villában.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004