Oldal kiválasztása

Főszerepben a nők

Szerző: | 2011-10-26.

Textilművészet, irodalom és divattervezés együtt. Fehérneműtorzók, százéves csipkéből varrt kreációk, leheletfinom kézelők és legyezők – mindez kortárs és klasszikus irodalmi szerzők szövegeinek társaságában. Zoób Kati, az ország egyik legnevesebb divattervezője kiállítása nyílik a Vaszary Villában.

 

A látványos tárlat a divattervező 150 évet felölelő csipkehagyatékból készült ruhakreációit mutatja be. A csavart, tekert, összetűzött, az egykori csipkékből alkotott új kreációk mögött pedig a modern magyar írók – Krúdytól, Kosztolányin át, egészen Esterházy Péterig- a nőkről, az ágyról vagy éppen a szerelemről írt szövegdarabkái olvashatók. Az arctalan próbababák és a fekete falakra írt szövegek közös pontja a nő, a századforduló egyszerre érzéki és dolgos asszonya, a ruha, az öltözködés, a test. Ez tehát a TeXtúra című tárlat.
Text azaz szöveg. Túra vagyis kirándulás. Textúra: szövet, szövedék, avagy: szerkezet, térbeli elrendeződés. A Textúra című kiállítás sajátos kirándulást kínál az irodalmi szövegek és a szövetek (kézimunkák, csipkék, hímzések) szövedékében. A kapcsolat adja magát, hiszen a kéz munkája nemcsak a szövés, fonás, hímzés, horgolás, hanem maga az írás is. Ahogy a leírt szavak gondolatokká állnak össze, úgy a kézműves tevékenység rekonstruálhatatlan álmok, ábrándozások, gondolatok szövedékében teremt látható tárgyat. E kétféleség, illetve egyféleség összekapcsolásával új értelmezési lehetőséget kínál illetve új harmóniát teremt a kiállítás.

– A régi irodalmi divatlapok szellemiségét szerettem volna a szövet-szöveg kapcsolattal megidézni. Ezekben a kiadványokban a divat és a szépírók művei együtt jelentek meg, sőt egyfajta stíluspárhuzamokat is lehet vonni közöttük. Több kortárs szerző külön erre az alkalomra írt a kiállításhoz szöveget, de voltak olyan szerzők is, akik a már kész műveikből adtak egy-egy részletet. Ez az egymásra hatás teszi igazán izgalmassá a kiállítást, amely megmutatja a nőt, mint az irodalom egyik fő inspirálóját és megmutatja, mint alkotó embert – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Zoób Kati, aki alkotótársával, a grafikus Flohr Jánossal együtt rendezi meg a füredi tárlatát.

A kiállításon szövegeikkel szereplő szerzők: Szép Ernő, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Kaffka Margit, Szabó Magda, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Bertók László, Darvasi László, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Térey János, Tóth Krisztina, Zalán Tibor, Závada Pál.

A tárlat november 12-től lesz látogatható egészen január 1-ig a Vaszary Villában.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004