Exkluzív színház: Szókratész védőbeszéde

A hazai színjátszás egyik emblematikus előadása Füreden. Az időszámítás előtti görög filozófia vezető gondolkodójának monológja. Tépelődés és elmélyült töprengés, gúny és magány, az élet értelmét kutató híres mondatok. Haumann Péter mestermunkája az Anna Grand Hotelben.

 

Haumann Péter még ígéretes fiatal színészként vitte először színre Platón szövegét, már akkor nagy sikerrel, hiszen fiatalon is, érzékletesen, különösebb kunsztok és erős maszk nélkül, hihetően tudta adni az elaggott, halálra ítélt filozófust. Haumann évtizedeken át csiszolta az előadást, egyre mélyebb rétegekbe jutott el a gúny, az önirónia, a filozófus önmagában való kételkedése, az igazság keresésének megformálásában.
Most a hetvenéves színész, immár lassan utolérve Szókratészt, akinek hetvenegyedik esztendejében kellett búcsúznia az életétől, talán még bölcsebben, megrendítőbben és árnyaltabban eleveníti meg a gondolkodót, akinek, az évek múlásával, gunyoros humora is egyre metszőbb.

„Az évtizedek alatt kiérlelt és kőkeménnyé csiszolt szerepformálás igazi színészi mestermunka – az a legmegkapóbb, hogy Haumann Péter módfelett takarékosan, mondhatni, visszafogottan él jól ismert és sokszor megcsillogtatott művészi eszközeivel. Hangszínváltásaival, hangjának mélységével és magasságaival, aprólékosan kidolgozott ironikus mimikájával, magával ragadó gesztusaival. Pedig újra és sokadszorra is elővett és „újrajátszott” Szókratészében, pályájának eme emblematikus nagy szerepében Haumann nem tesz mást, „csak” maximálisan azonosul a megformált figurával, érzékivé teszi az antik bölcseletet, formát ad a szofisztikált észjárásnak, pontosan érzékeli és kiaknázza a tér s az idő koordinátáit.” (Kovács Dezső színikritikus)

Részletek a szombat esti előadásról.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.