Oldal kiválasztása

Márton-nap

Szerző: | 2011-11-07.

Libalakoma, újbor, hiedelem és babona – mindez Szent Márton legendája ürügyén. Helytörténeti séta és gasztronómiai programok Füreden, a Márton-napi hagyományokhoz kapcsolódóan. Ezúttal a város több vendéglátóhelye is különféle rendezvényekkel várja az érdeklődőket.

 

A Városi Múzeum helytörténeti sétára és borkóstolásra invitál az ünnep alkalmából. Lévén a Pannonhalmi Bencés Rend több mint 200 évig meghatározó szereplője volt Balatonfüred-Fürdő fejlődésének, ezért séta keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a bencések egykori tulajdonát képező épületek történetével, irodalmi idézeteket, anekdotákat hallgathatnak, majd a helyi borászok borainak kóstolásával zárul a november 11-12 között zajló program. A család apraját közben játékos feladatok várják.

A Márton- naphoz kapcsolódóan a hétvégén a város több étterme, bisztrója és pincészete is várja különféle kínálattal az érdeklődőket. Libaleveses és libasültes lakoma valamint borkóstolás lesz bőven, érdemes tehát érdeklődni a vendéglátóhelyeken.

 

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló egyébként 1171-ből származik. A legenda szerint Szent Márton libaólba bújt püspökké választása elől. Csakhogy a libák hírül gágogták, hogy a szentéletű ember a közelükben van. Így hát kénytelen-kelletlen elő kellett bújnia, és vállalnia a püspökséget.

Egyéb oka is van, hogy a nagy lúdevés éppen Márton napra esik, hiszen a Márton-napi ünnepek és népszokások a böjti időszakkal állnak összefüggésben. A 40 napos böjtöt Vízkereszttől kezdve számolták vissza, így jutottak a Márton-nap utáni november 12-hez, amely a böjti időszak kezdetét jelentette. Nagyböjt előtt tehát liba dukál. Ez a nap a középkorban fontos piaci nap és pénzügyi határnap is volt egyben. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. A cselédek megkapták évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.

A gazdák és a mesteremberek is ilyenkor gyújtottak először gyertyát a télies napok beköszöntével. A mesteremberek megvendégelték inasaikat, gyertyát is gyújtottak, ezért hívják a libavacsorát gyertyavacsorának. Libát pedig azért ettek, mert ekkora már szépen kigömbölyödött. A babona szerint Márton napján azért kell ludat vágni, hogy az év folyamán éhen ne vesszünk, na és persze koccintani is kell az újbort tartalmazó Márton pohárral, hogy aztán ne szomjazzunk egy éven át.
A lúdpecsenyéből azonban nem csupán jól lehet lakni, hanem a jövendőre is lehet következtetni. Ha a mellcsont fehér, akkor lesz elég hó egész télen. Ha Márton-lúd mellcsontja veres, száraz tél jő, hideges – tartja a mondás.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004