Imitált katasztrófa

November 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tartanak Magyarországon, így a városban is, megszólalnak a légvédelmi szirénák. A rádiók és televíziók több alkalommal is figyelmeztetnek majd a vészhelyzetre – persze csak próbajelleggel. A lakosságnak semmilyen tennivalója nincs.

 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve bonyolítja le a katasztrófariasztási gyakorlatot.

Ezzel egy időben a médiaszolgáltatók tesztelik a törvényben rögzített, a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé. Ennek célja, hogy a lakosság megismerje, s így a későbbiekben akár egy valós helyzetben felismerje a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen – áll a katasztrófavédelmi főigazgatóság tájékoztatójában.

A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajlanak.

Öt közlemény hangzik majd el reggeltől az esti órákig: a riasztásokat 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók.

Az országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlat keretében mozgósítják a gyors reagálású szervezeteket (kb. 15 000 fő).

Tekintettel arra, hogy a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, így Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor, ugyanakkor a gyakorlásba bevont egészségügyi szervek támogatásával a mozgósított polgári védelmi szervezetek állományának, valamint a 18 – 60 év közötti lakosság tényleges, önkéntes véradása zajlik majd az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével.

A gyakorlatról további folyamatos információkkal szolgál a www.katasztrofavedelem.hu weboldal.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.