Oldal kiválasztása

A szezon tapasztalatai

Szerző: | 2011-12-29.

A Balatonnál 2011-ben tovább csökkent a vendégforgalom, a turisták a tavalyinál is kevesebb vendégéjszakát töltöttek a régióban. Füreden volt azonban a legkisebb a visszaesés elsősorban a következetes városfejlesztésnek és a kulturális beruházásoknak köszönhetően. Turisztikai összesítő.

 

A régió többi meghatározó településéhez képest Balatonfüred jól teljesített az idei turisztikai szezonban is, az idelátogatók elegáns, divatos fürdőhelyként tekintenek a városra, ahol minőségi kulturális programok is várják őket. A sláger ezúttal is a város két strandja volt, az Esterházy illetve a Kisfaludy strand regisztrált vendégforgalma és bevétele is nőtt a tavalyi évhez képest, a két fürdőt összesen 273 ezren látogatták. Továbbra is vonzók a turisták körében a tavaly tavasszal átadott Vaszary Villa, Jókai Emlékmúzeum és Városi Múzeum új, nemzetközi színvonalú kulturális terei. Az intézmények nagy lehetőséget jelentenek a város idegenforgalma és kulturális turizmusa szempontjából.( 2011. január-október között a Jókai Emlékházban 18 ezer fizető látogató fordult meg, a Vaszary Villában 11 ezer, a Városi Múzeumban pedig 5 ezer.)

A leghatékonyabb városmarketingnek továbbra is az az értéket közvetítő kulturális- és sport nagyrendezvény sorozat bizonyult, amely a médianyilvánosság mellett vendégeket is hozott Füredre. Új lehetőségeket nyithat az ősszel megalakult Balatoni Regionális TDM Szövetség, amelynek fő feladata a Balaton mint turisztikai célpont kínálatának integrálása, a megfelelő termékszerkezet összeállítása, menedzselése.
A részletes turisztikai értékelő itt, a 6. mellékletben olvasható.


A Központi Statisztikai Hivatal Balatonra vonatkozó adatai

Az első kilenc hónap során a balatoni kereskedelmi szálláshelyek 980 ezer vendéget fogadtak, 7,6 %-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A vendégkör háromnegyedét kitevő hazai vendégek száma 7,4 %-kal, a külföldieké 7,9 %-kal csökkent. Az üdülőkörzet szálláshelyein regisztrált közel 3,4 millió vendégéjszaka (ami közel egynegyedét jelenti az országosnak) 9,1 %-kal maradt el a tavalyitól. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 9,6-, a külföldieké 8,2 %-kal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A népszerű gyógy- és wellness-szállodák látogatottsága is kedvezőtlenül alakult a régióban. A vizsgált időszakban a balatoni gyógyszállók vendégforgalma 18 %-kal, a wellness-szállodáké 6 %-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vendégek a tavalyi évhez hasonlóan azonos időt töltöttek el a balatoni szálláshelyeken: a belföldiek átlagosan 3, míg a határainkon túlról érkezők 5 éjszakát. A régió meghatározó települései között a legnagyobb mértékben Siófokon (16,6 %) és Keszthelyen (19,6 %) csökkent a vendégforgalom és a vendégéjszaka szám is (24 %, és Keszthelyen 7 %).

Balatonfüreden a régiós átlagnál jobban alakultak a vendégforgalmi adatok, a vendégszám 2,4 % -kal, a vendégéjszaka szám 5,3 %-kal csökkent az idei év január – szeptember közötti időszakban.
Városi szinten a külföldi vendégszám hosszú évek óta idén ismét emelkedett, míg az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5,2 %-kal csökkent az idei év január – szeptember közötti időszakban. A külföldiek átlagos tartózkodási ideje 4,8-ról 4,5 napra csökkent. A belföldi vendégforgalom tavalyi csökkenése az idei évben is tovább folytatódott, 2513 fővel kevesebb hazai vendéget regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, amely egyértelműen a főszezonban tapasztalt változékony időjárással, valamint az üdülési csekk forgalom csökkenésével és a SZÉP kártya késői bevezetésével magyarázható. Az elmúlt évek utazási trendje nem változott, a belföldi vendégek még mindig a többszöri hétvégi utazásokat részesítik előnyben, az utolsó pillanatban döntenek, ebben pedig az időjárásnak nagy szerepe van.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004