Oldal kiválasztása

Chopin lovagja Füreden

Szerző: | 2012-01-04.

Jubileumi emlékhangversenyt rendeznek a felújított zeneiskola dísztermében. A városközpont rehabilitációja program keretében megvalósuló koncerten az ország egyik legelismertebb zongoraművésze, a Liszt-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas Bogányi Gergely lép fel.

 

Ferencsik János születésének 105. évfordulója valamint a híres karmester nevét viselő zeneiskola alapításának harmincéves jubileuma alkalmából rendezett koncerten Chopin és Liszt műveit szólaltatja meg a megyei kötődésű zongoraművész.

– Azt szeretnénk, hogy a szépen felújított zeneiskolát ne csak a diákok használják, a tanítási órákon kívül is élettel teljen meg az épület. Új, kiváló minőségű zongorája van az iskolának ezért bátran hívtuk meg Bogányi Gergelyt a jubileumi koncertünkre, amire ezúttal díjtalan lesz a belépés. Terveink szerint ezen kívül is rendszeresen szervezünk majd a 140 fő befogadására alkalmas dísztermünkbe kamarakoncerteket, de a zenei rendezvények mellett könyvbemutatóknak, kiállításoknak is helyet adunk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére a Ferencsik János Zeneiskola igazgatója.
– Bogányi Gergely hazánk egyik legelismertebb zongoraművésze, nagy öröm, hogy nálunk lép fel. Kötődik is a megyéhez, sőt tavaly nyáron egy versenyre készülve több napon át gyakorolt itt nálunk a zeneiskolában – tette hozzá Csincsi Ferenc.

A január 7-én, 18 órakor kezdődő koncert részletei itt.

A füredi esten a Chopin lovagjának is nevezett zongoraművész Liszt darabjai mellett a lengyel zeneszerző műveit szólaltatja meg. (Bogányi Gergely 2002-ben egy finn koncertsorozat alkalmából eljátszotta Chopin összes művét. A nagy feltűnést keltő turné után a Finn Köztársaság elnöke Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztjével jutalmazta a zongoraművészt. )

– Számomra teljesen egyértelmű és természetes volt, hogy eljátszom a teljes Chopin-életművet. Ha az ember zongorázni tanul, előbb-utóbb találkozik Chopinnel. Mondhatnám, hogy megkerülhetetlen, de nem is akarjuk megkerülni, mert szeretjük. Mi is, a hallgatóság is. Talán 19 éves korom körül csodálkoztam rá igazán, hogy milyen gyönyörű alkotásokat írt, akkor döntöttem el, hogy az összes művét eljátszom. Tízévesen már zongoráztam kisebb Chopin-műveket, sőt az F-dúr balladát is, a kamaszok érzelemvilágának teljes komolyságával. …Ezek az opusok egymást támogatják, annak ellenére, hogy ebből a 205 zongoraműből mindegyik teljesen más. Minél több Chopint játszik az ember, annál inkább képes átélni ennek a rendkívüli érzékenységgel megáldott, vagy éppen megvert embernek a lelki gazdagságát – olvasható a művész honlapján.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
November
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004