Ifjabb Figula Mihály, a karakteres mégis harmonikus ízű borairól ismert füredi borász és Bodri Orsolya, a szekszárdi Bodri Pincészet borásztanonca megosztva kapták meg a közönség szavazatai alapján a 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza címet. A nyertesek 85 borász közül bizonyultak ezúttal a legjobbnak.
A harmadik alkalommal megszervezett internetes szavazáson a fogyasztók jelölték a borászokat a díjra, majd voksolással választották ki a legjobbakat. Bodri Orsolya és ifjabb Figula Mihály azonos szavazatot kapott a borkedvelő közönségtől.
– Ez egy fogyasztói díj, hiszen a borkedvelők választottak a borászok között, ezért nagyon fontosnak tartom az elismerést. Örülök neki. A pincészet egyébként is évtizedek óta arra törekszik, hogy minél több fórumon eljusson a fogyasztókhoz, ezért rendezzük rendszeresen a borkóstolókat is. Alapvetően két féle vonal tapasztalható a borainkkal kapcsolatban. Sokan kedvelik a fiatalos, könnyed, üde borfajtáinkat, a zenitet és a rozét, de határozott igény van a dűlőszelektált, nagyon ásványos, markánsabb borainkra is, – ezek készítéséhez különösen alkalmas ez a borvidék. Biztos változtak a pincészet borai édesapám halála óta, hiszen két ember nem tud egyforma bort készíteni, ez lehetetlen, a bor mindenképp egyedi lesz. A szellemiség, a borkészítés filozófiája azonban nem változott, visszük tovább, amit örökül kaptunk. Számomra az a legfontosabb, hogy megőrizzem ezt a szellemiséget és jó minőségű borokat készítsünk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére ifj. Figula Mihály, akivel hamarosan egy nagyobb beszélgetést is olvashatnak itt a honlapon.
Ifjabb Figula Mihály apai örökségét gondozza Balatonfüreden és a környező települések határában található dombokon. Apja halála óta édesanyjával dolgoznak huszonöt hektár saját és öt hektár bérelt ültetvényükön. A Figula Pincészet az egyik legkiválóbb fehérboros pincészetként ismert – hangzott el a szombaton rendezett díjátadón.
Bodri Orsolya családja öt generáció óta foglalkozik borászattal. Bár a fiatal lány 2007 óta aktív tagja a pincészetnek, eddig inkább a marketingmunkában vett részt. Jelenleg szőlész-borász szakra jár.
Az Év Fiatal Magyar Borászának járó díjat, egy vakok által készített boroskancsót idén is a Vak Diákok Sportegyesülete adta át a győzteseknek.
Az 1993-ban idősebb Figula Mihály alapította birtok ma 17 ha szőlőterülettel rendelkezik Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely a Tihanyi-félsziget legkiválóbb dűlőiben. A borászat hamar hírnevet szerezett magának tiszta, illatos és lendületes reduktív fehérboraival, amelyek minden évjáratban tökéletesen mutatták mind a tradicionális balatonfelvidéki fajták, így az olasz rizling és a szürkebarát, mind pedig a borvidéken helyüket megtalált világfajták, például a chardonnay és a sauvignon blanc, legszebb arcát. Idővel aztán, ahogy a birtok nőtt, úgy szélesedett a választék is. A borok többsége ma is reduktív technológiával készülő friss, gyümölcsös fehérbor, ugyanakkor egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a hordóban érlelődött és a dűlőszelektált tételek is, míg a fajtaborok mellett már évek óta a fogyasztók kedvence a Szilénuszra keresztelt, késői szüretelésű, olaszrizling-semillon-chardonnay házasítás. Sőt, azt is bebizonyították, hogy a borvidéken a fehéreken túl is van élet: rozéik, készüljenek merlot-ból vagy kékfrankosból, mindig sikert aratnak, csakúgy, mint vörösboraik, legyen szó pécselyi cabernet sauvignon-ról, dűlőszelektált cabernet franc-ról vagy válogatott szőlőből készült merlot-ról.
A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!
balatonfured.hu
Érték(ek válsága)
2024.07.27.
Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…
Bővebben
locsolás
2024.07.26.
Néhány helyen láttam a városban, hogy úgy locsolják a közparkokban a növényeket hogy a leveleiket is zuhanyoztatják. Dicséretes, hogy a…
Bővebben
Molnár
2024.07.26.
Minek ez az egész felhajtás egy héten keresztül? Aztán a bálra 130 ezerért lehet bemenni. Váltani kellene. Jó a hagyomány,…
Bővebben