Oldal kiválasztása

Egyensúlyban maradunk

Szerző: | 2012-01-12.

Milyen év elé néz a város? Milyen válaszok adhatók az utóbbi hónapokban történt változásokra? A tervezett fejlesztésekről, az átalakuló önkormányzatiságról, a helyi lehetőségekről és problémákról illetve a városvezetést érintő kritikákról beszélgettünk dr. Bóka István polgármesterrel.

 

Az új önkormányzati és a köznevelésről szóló törvény két olyan jelentős átalakítás, amely kihat a város működésére is. Van némi feszültség a kormányzati politika és az önkormányzás között. Ezt városvezetőként hogyan éli meg?

– Valóban átrendeződött az állam és az önkormányzatok viszonya. A közoktatási törvénynél még sok részlet nem tisztázott, annyi biztos, hogy az állam markáns szerepet kíván betölteni az oktatásban. Az intézmények finanszírozását még nem látjuk, kezdetben valószínűleg lesznek kicsit jobban és kicsit rosszabbul járó önkormányzatok, ami majd a rendszer finomhangolásával eltűnik. Balatonfüred arra törekszik, hogy minden lehetséges módon megtartsa az oktatási intézményeit.
2012-ben alapvető változás nem lesz a város finanszírozásában, az önkormányzat nem kap kevesebb pénzt, mint az elmúlt években. Ez persze nem boldogít minket, mert ez a támogatás reálértékben folyamatosan csökken. Az önkormányzati szektor eladósodott, az állam ezért ellenőrizni akarja és feltételekhez kötni a működését. A végül elfogadott önkormányzati törvény az eredeti kormányzati elképzeléshez képest azonban sokat finomodott, úgy gondolom kedvező irányba sikerült változtatni rajta.

– Az önkormányzatiság mégiscsak csonkult, vesztett önállóságából.

– Ezzel egyetértek. Településvezetőként és magánszemélyként is az a véleményem, hogy amit a helyi közösség képes ellátni, azt ne vegyük ki a kezéből. Én nem az állami irányítást, a centralizálást erősítettem volna, hanem a helyi közösségek szerepét. A Fidesz frakción belül is nagy vita volt az önkormányzatiság átalakításáról, én markánsan igyekeztem hangot adni a véleményemnek, végül nem az az álláspont győzött, ami mellett én is érveltem. Ha az ember egy rendszernek, egy pártnak a tagja, fel kell vállalnia annak az adott közösségnek a döntéseit, még akkor is, ha adott esetben azokkal nem teljesen ért egyet. A legnagyobb baj az, hogy az elmúlt években az önkormányzati rendszer finanszírozásából évi 100-150 milliárd forintot vontak ki, ez nagyon hiányzik. A Fidesz kormány teljesítménye nyilvánvalóan hatással lesz majd a Fidesz képviseletében bizalmat kapott helyi politikusok megítélésére is. Ez egyértelmű, ezzel 2014-ben számolni kell.

– Meg azzal is, hogy választani kell a polgármesterség illetve az országgyűlési képviselőség között. Ön, hogy vélekedik erről?

– Még nincs erről szóló törvény, de ha lesz, és az kimondja, hogy a két funkció összeférhetetlen, akkor a mostani tudásom alapján azt mondhatom, a következő választásokon nem kívánok országgyűlési képviselőként indulni.

– A társadalomban általános a csalódottság, a kiábrándulás a politikából. Polgármesterként mindezzel bizonyára nap mint nap szembesül.

– Magam is érzékelem a csalódottságot, és bennem is vannak kételyek. Nem biztos, hogy jó irányba mentünk el az önkormányzati és a köznevelési törvény átalakításával. Tartok attól is, hogy az egykulcsos adórendszer átrendeződést jelenthet a centrum és a periféria között. Az embereknek egyre nagyobb terhet kell vállalniuk, a társadalom eladósodott. A gazdaságnak kellene megerősödnie, kezelhető szintre hozni a költségvetési hiányt, és az államadósságot, de egyelőre Európában sincs növekedés.

– Vegyünk sorra néhány füredi problémát. Helyi munkanélküliség?

– Füreden ciklikus a foglalkoztatottság, ami nem jó, hiszen a szezonális, 6-7 hónapa szóló munka egzisztenciális problémákat okoz. Az is látszik egyértelműen, hogy a turizmus nem képes felszívni a városban jelenlévő szakképzett munkaerőt. Gond az is, hogy nem indultak jelentős Balaton fejlesztési programok. Az elmúlt tíz évben a térség gazdasági teljesítőképessége veszített a pozíciójából, gyengült, úgy tűnik, van egy nemzeti kincsünk, de nem tudunk vele igazán mit kezdeni. Elképzelések vannak, azonban nincsenek megfelelő fejlesztési források a régióban. Ettől Balatonfüred sem tudja függetleníteni magát. Ráadásul a kereslet és kínálat sem találkozik mindig egymással, hiszen több kutató-fejlesztő cég érkezett a városba, de helyben nem találtak szakképzett munkaerőt. Ezzel együtt nem romlottak a mutatók, éves szinten az országos és a megyei átlagnál is kicsivel jobbak a füredi foglalkoztatási számok.

– Nagy elégedetlenség övezi az új helyi buszmenetrendet, bár érzékelve a sok kritikát a közlekedési vállalat épp most módosított rajta. A honlap fórumán egyebek mellett felmerült: ragaszkodnia kell-e városnak a Balaton Volánhoz?

– Nem kell ragaszkodnunk a Balaton Volánhoz. Ez üzleti kérdés, az önkormányzat szívesen tárgyalna bármilyen másik közlekedési vállalattal egy olcsóbb és hatékonyabb működtetés érdekében. Egyelőre azonban nincs jelentkező. Jelenleg 15 millió forintot ad az önkormányzat és 3 milliót az állam a tömegközlekedés biztosítására. Azt azért látni kell, hogy kevesen használják a városban a tömegközlekedést, komoly problémák vannak a kihasználtsággal, ebből adódik részben a veszteséges működtetés. Azt is méltányolni kellene, hogy összehasonlítva a hasonló méretű településekkel, Füred tömegközlekedése nem rossz. Ezzel együtt az új rendszer hibáin javítani kell, erre ígéretet is tett a Balaton Volán.

– Egyre többen hiányolják a város rendezvényei közül a 20-40 éves korosztálynak szóló programokat, elsősorban a könnyűzenei koncerteket.

– Alapvetően egyetértek a kritikával, valóban vannak hiányosságok. Egy-egy koncertnek szerintem nem lenne túl sok értelme, azt viszont támogatnám, hogy építsünk ki egy új brandet Füreden. Legyen egy pár napos, a város imázsát erősítő, könnyűzenei koncertekre épülő rendezvény. Meg kellene fontolni ennek az idejét, hiszen a szezon gazdaságilag már így is túl zsúfolt, nem lenne szerencsés például a Borhetekre még rászervezni egy nagy tömeget vonzó programot. De nyitott vagyok, várom az ötleteket.

– Visszatérő kritika, hogy a látványos fejlesztések mellett a városvezetés nem áldoz eleget a meglévő intézmények finanszírozására, a város kisebb-nagyobb hiányosságainak megoldására. Nem lenne-e bölcsebb, ha a fejlesztésekhez szükséges önkormányzati önerőt inkább a városi infrastruktúra fenntartására, javítására fordítanák.

– Van ebben igazság. Ugyanakkor a fejlesztéseket pályázati pénzek biztosítják, amelyekhez meglehetősen csekély önrészt kell adnia a városnak. El kell dönteni, hogy ezekekkel a többségében soha vissza nem térő lehetőségekkel élünk, vagy sem, hiszen a város önerőből ezek egyikét sem tudta volna megvalósítani. Inkább azon vitatkozzunk, hogy azok a fejlesztések, amelyekhez közpénzt kell biztosítanunk, fontosak- e a város számára vagy sem. Vitatkozzunk azon, hogy egy uszoda a város számára fontos vagy nem? Kell-e tornaterem a gimnáziumba vagy nem? Az Arácsi út felújítása támogatandó cél vagy maradjon a jelenlegi balesetveszélyes állapotában? Ezekhez most lehet támogatást szerezni. Azt kell mérlegelni: van 20 millió forintja az önkormányzatnak, abból támogatással megvalósít egy néhány száz milliós fejlesztést vagy inkább beolvasztja egy intézmény működtetésébe. A városi intézmények működésénél egyébként nem látok nagy problémát, jelentős forrásokat mozgósítunk a rendszer működtetésére, finanszírozzuk a sportot, a kultúrát és a civil kezdeményezéseket.

– Ebben az évben milyen fejlesztések lesznek a városban?

– Több nyertes pályázatunk van, minden bizonnyal idén elkezdődik a Lóczy gimnáziumban a sportcsarnok illetve a városi uszoda építése, megvalósul a buszpályaudvar átalakítása, a tündérkerti óvoda és bölcsőde energiahatékonysági felújítása, az Eötvös iskolában pedig sportpálya lesz. Nagy tervünk az Arácsi út felújítása, ennek érdekében már több lépést is tett az önkormányzat, zajlik az érintett telkek kisajátítása, reményeim szerint májusban döntenek a pályázatról. Január végén kiderül, hogy a felsővárosrészt a Balaton parttal összekötő kerékpárút megépítésére kapunk-e támogatást illetve várjuk a 71-es út alatti városrész csapadékvíz elvezető hálózatának kiépítésére beadott pályázatunk elbírálását is. Gondolkodunk azon, hogy elindulunk két turisztikai pályázaton, amelyeknél csupán öt százalék önerőt kellene biztosítanunk. Kardiológiai bemutató központ és balatoni hal bemutató létesülhetne ezek révén. A tervek szerint mintegy 200 millió forint önrészt kell a városnak biztosítania a fejlesztésekhez, de reményeim szerint egyensúlyban maradunk, és továbbra sem kell hitelt felvennie a városnak. Ebben nincs benne az uszoda finanszírozása, amit két évre osztunk majd el, idén ez várhatóan 70 millió forint terhet ró az önkormányzatra. Az év közepén indulhat a beruházás, egy 25 méteres medencét építünk, a hagyományos használat mellett működne itt egy vízilabda utánpótlás képzés is.

– Távolabbi célok?

– A felsővárosrész rehabilitációja nagyon fontos lenne, ezen gondolkodunk, illetve keressük annak lehetőségét, hogy miként lehetne beindítani a városban a gyógyturizmust, hiszen minden adottságunk megvan ehhez. De a város gazdasága szempontjából az lenne talán a legfontosabb, hogy végre elinduljanak a magánberuházások.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004