Oldal kiválasztása

Jön a Balatoni korona

Szerző: | 2012-01-27.

Ma kezdik nyomtatni a térség helyi pénzét, a Balatoni koronát, amely március végén kerül forgalomba. A Balatoni koronát, amelynek ötszázas címletén Jókai Mór illetve a Kossuth-forrás képe lesz látható, a fizetőeszköz elfogadásához csatlakozó önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek használhatják.

 

Még tavaly májusban Porga Gyula, Veszprém polgármestere jelentette be, hogy helyi pénz bevezetését tervezik a megyeszékhelyen és térségében. A kezdeményezéshez csatlakozott Balatonalmádi, Balatonfüred és Várpalota, valamint három környékbeli község, Nemesvámos, Litér és Tihany.

A bankjegyeken I. András és a tihanyi apátság (20 000), Gizella királyné illetve a veszprémi vár (10 000), Óvári Ferenc és a vörösberényi erődtemplom (5 000), Thuri György és a vára (2000), Horváth Balázs valamint az 1956-os mártír Brusznyai Árpád emlékére állított veszprémi szobor (1000), Jókai Mór és a Kossuth-forrás (500) látszanak majd.

A bankjegysort, amely utalványként működik majd, Vagyóczky Károly, a Magyarországon forgalomban lévő papírpénzek tervezője készítette.

A helyi pénztől általában azt várják, hogy az adott térségben pluszforrást, likviditást biztosítson a pénzforgalomban részt vevők számára. A sikeres kibocsátáshoz, forgalomba hozatalhoz kellő számú céget, önkormányzatot kell találni, és szintén kellő számú vállalkozást ahhoz, amely ezt fizetőeszközként elfogadja.
A pénzkibocsátás monopóliuma Magyarországon a Magyar Nemzeti Banké, a helyi pénz tehát készpénzt helyettesítő utalvány. A helyi pénz forintfedezetét az érintettek elhelyezik egy bankban, hogy az utalvány átváltható legyen forintra.

Forrás: mti

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart