Oldal kiválasztása

Van még hely Füreden

Szerző: | 2012-02-09.

Új elnöke van a Balatonfüredi Turisztikai Egyesületnek. Milyen változások várhatóak a jelenleg 161 tagú szervezet tevékenységében? Milyen fejlesztések lesznek a város turisztikai kínálatában, egyáltalán mivel lehetne több vendéget vonzani Füredre? Beszélgetés Vászolyiné Dobrosi Ágnessel.

 

A helyi turisztikai egyesület szinte elsőként alakult meg az országban, az elmúlt hat év alatt, elsősorban pályázati források révén, több fejlesztést valósítottak meg. Kialakították a Tourinform irodát benne a látogatóközponttal, turisztikai vásárokon népszerűsítették Füredet, és új, a város marketingjét erősítő kiadványokat készítettek. A legutóbbi közgyűlésen Rádóczy Andrea korábbi elnök lemondott, és új, öt szekcióra osztott vezetőséget választottak.

Eddig is aktív tagja volt az egyesületnek, sőt egyik alapítója a szervezetnek, most, hogy elnök lett, mégis min változtat majd?

– Egy erős és elismert egyesületet vettem át. A korábbi elnök Rádóczy Andrea nagyon jó munkát végzett, számítok a segítségére a jövőben is. Időközben azonban felállt a kistérségi illetve a régiós turisztikai egyesület is, ezek a szervezetek hatékonyan képviselik majd a füredi egyesületet is, így úgy gondolom, több energiánk jut a helyi szervezet erősítésére. Szeretnénk új, kisebb szolgáltatókat is mozgósítani, és aktívabbá tenni a jelenlegi tagjainkat. Tudatosítani kell: csak összefogva tudunk több vendéget hozni Balatonfüredre, márpedig mindenkinek az az érdeke, hogy kihasználjuk a városban rejlő turisztikai lehetőségeket.

– Több mint százmilliós pályázati támogatást nyert az egyesület. Mire költik majd a pénzt?

– Még nem nyertük meg a pályázatot, egyelőre csak szóbeli ígéretet kaptunk rá. Nagyon bizakodunk. Két évre szóló, 96 millió forintos uniós pályázatról van szó, amihez 16,5 millió önerőt társítunk. Ez egy célzott támogatás, amelyet meghatározott feladatokra adnak. Reklámra, marketingre, kiadványok megjelentetésére, programszervezésre és az egyesület működtetésének segítésére fordíthatjuk ezt az összeget.

Vegyük sorra a város legfontosabb turisztikai szolgáltatásait. Mi a véleménye Füred szállás-, program illetve vendéglátóhely kínálatáról?

– A szálláskínálat lefedi az igényeket, több árkategóriában, más-más profilú hotelek, panziók érhetők el a városban. Az Anna-bál illetve a Kékszalag idejét leszámítva nem gond a különböző minőségű szobákhoz jutás sem. Úgy gondolom nagy értéke a városnak a programkínálata is, több országosan ismert és kedvelt rendezvényünk van. Ezzel együtt úgy vélem, újítani kell a kulturális szemléleten, szélesebb rétegeket megszólító, talán a jelenleginél kevesebb, de tartalmasabb programkínálatra van szükség. Hiányoznak a gyermekeknek szóló rendezvények és a könnyűzenei koncertek, ezekkel az eseményekkel új vendégeket hozhatnánk a városba. Például a megújuló Kisfaludy Színház révén most van esély a kínálat bővítésére. A vendéglátóhelyekkel kapcsolatban nem titok, időről időre megfogalmazódnak kritikák. Gondolkodunk egy motivációs rendszer kidolgozásán, amely az egyre jobb és minőségibb szolgáltatásra ösztönözné a különböző vendéglátóhelyeket.

A meglévő vendégkör megtartása mellett mivel szeretnének újabb vendégeket csábítani a városba?

– Még mindig sok potenciál van a városban. Gyógyturizmus például jelenleg egyáltalán nincs Füreden, holott az adottságaink megvannak hozzá. Ebben óriási lehetőség van, hiszen nem szezonfüggő, a vendég minimum három hetes időtartamban gondolkodik, ráadásul a belföldi és a külföldi turisták egyaránt érdeklődnek iránta. A gyógyturizmus nem idegen Füredtől, néhány éven belül meg kell teremteni ennek a feltételeit. Közelebbi és hamarabb teljesíthető cél talán az ivókúrák kínálása, a helyi források révén ez is adott lehetne a városban, sok új vendéget hozna. Én nagyon hiszek a kulturális turizmusban, Fürednek ez az egyik legnagyobb ereje, hiszen a programok eddig is sok vendéget vonzottak ide, és megalapozták illetve erősítették a város hírét. Itt is vannak még lehetőségeink, adott rendezvényekhez kapcsolódóan a helyi szolgáltatók különböző turisztikai csomagokat kínálhatnának, ezért a programszervezők és a turisztikai szolgáltatók közötti együttműködést is szeretnénk hatékonyabbá tenni.

Öt szekció (szálloda-panzió, magánszálláshelyek, vendéglátás-borászat, sport-szabadidő, kultúra) egy-egy képviselője alkotja az egyesület elnökségét. Mit remélnek ettől az új működési struktúrától?

Egy-egy szekció képviselője a maga területét jól ismeri, hitelesen és reményeink szerint hatékonyan tudja érvényesíteni annak érdekeit, ráadásul felelősséggel tartozik irántuk. Nagyobb aktivitást, nagyobb egységet remélünk tehát ettől. A szervezetnek a városmarketing mellett az érdekvédelem és képviselet a legfontosabb feladata. Ha minden szolgáltató érdekelt lesz a város turisztikai kínálatának fejlesztésében, akkor előbb utóbb mindenki megtalálja a maga számítását. Ezért kell dolgoznunk.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004