Füredet a fürediekért – a füredi városközpont rehabilitációja

 

A projekt leírása: 

 1. Öt épület felújítása:
  1. A Pálóczi kastély, amely jelenleg Ferencsik János Zeneiskola, országos védettségű műemlék, hírnevéhez méltó külsővel és környezetben folytathatja magas színvonalú oktatási tevékenységét. Az épület zöldterületének rendezése is megtörténik.
  2. Az egyházi tulajdonban levő, helyi védettségű, Piros iskola épülete korábban általános iskolaként működött. A Balatonfüredi Római Katolikus Egyházközség a felújítást követően új funkcióval, közösségi házként kívánja működtetni Balaton Királynője Közösségi Ház néven.
  3. A pályázat egyik központi elemét képezi a Vásárcsarnok felújítása. Az épület és az építészeti berendezések felújítása is megtörtént. Megújult a fűtési rendszer, hőszivattyús megoldással. A nyílászárók mellett a piaccsarnok régi vázszerkezete is felújításra került. Új, ipari padlóburkolat került beépítésre. Az épület komplex akadálymentesítése fotocellás ajtók beépítésével került megoldásra.
  4. A pályázat keretében sor került a Polgármesteri Hivatal A és B épületeinek külső felújítására, illetve akadálymentesítésére.
 2. két park és a patakpart rehabilitációja:

A pályázatban az épületek felújítása mellett jelentős elemet képvisel a zöldterületek rehabilitációja. A közúti csomóponttól a Kovászna park felé sétány kialakítása, valamint a Kovászna park rehabilitációja mellett a Kéki patak partjának rendezésére is sor került a projektben, kiegészítve az Önkormányzattal szemközti területen tervezett épületek körüli parkosítással.

 1. Megvalósult az Ady E. u – Kossuth u. – Arácsi út közúti csomópontjának felújítása körforgalom kialakításával, valamint a kapcsolódó járdák rekonstrukciója is.
 2. Két esetben energiahatékonysági korszerűsítés, négy esetben azbesztmentesítés, valamint mindenütt akadálymentesítési szempontoknak megfelelő kialakításra kerül sor.
 3. Mindezeket a környezettudatosságot és helyi azonosságtudatot erősítő kulturális, ismeretterjesztő rendezvények, illetve a projektről készült kiadvány egészítik ki.

A pályázat keretében tervezett beruházások mellett a projekt részét képezi az önkormányzati saját forrásból megvalósítani kívánt közcélú mélygarázs kialakítása is az Önkormányzattal szemközti területen, valamint ugyanitt a magán forrásból felépített két épület, ahol a beruházók üzletek, irodák, lakások kialakítását tervezik.

A fejlesztés eredményeként a funkciójában megerősödő, megújuló városközpontban minőségi kereskedelmi és közszolgáltatások nyújtására nyílik mód, biztonságosabbá válik a közlekedés, új lehetőségek nyílnak a lakosság kulturális, közösségi életben való részvételére és kikapcsolódására.

A helyi partnerség kialakításával nő az együttműködési készség, mindeközben új munkahelyek jönnek létre, a meglévő munkahelyek minősége pedig jelentősen javul. Lényeges eredmény, hogy a megvalósuló önkormányzati fejlesztések magán beruházásokat is vonzanak a területre. Mottónk: Legyen Füred a füredieké is!

Azonosító szám: KDOP-3.1.1/B-2f-2010-0001

Kedvezményezett: Balatonfüred Város Önkormányzata

Beruházás helye: Balatonfüred, felső városrész

A projekt összköltsége: 853.689.105,- Ft

Támogatás: 629.657.887,- Ft

Támogatás intenzitása: 73,757283 %

Saját forrás: Az Önkormányzat 206.542.773,- Ft-önrész biztosítását vállalta. A pályázatban nem támogatott tevékenységekre (mélygarázs, Zeneiskola belső felújítása) további 376.000.000,- Ft biztosításáról döntött a képviselőtestület. A pályázat egyházi tulajdonban lévő épület felújítást is tartalmaz, ezért a Balatonfüredi Római Katolikus Egyházközség konzorciumi partnerként bevonásra került a projekt megvalósításba. Az Egyházközség 19.439.438,- Ft pályázati önrész biztosítását vállalta.

Támogatás forrása: Európai Regionális Fejlesztési Alap

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.