Oldal kiválasztása

Új hang, új lehetőségek

Szerző: | 2012-02-17.

Új lendületet és új színt vár a Kisfaludy Színháztól a város. Új hagyományt teremtene és új könnyűzenei fesztivállal illetve gyerek programsorozattal indulna az intézmény vezetője. A színház lehetőségeiről, a város programkínálatának bővítéséről beszélgettünk a Kisfaludy vezetőjével, Kéri Kittyvel.

 

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a városházán a Kisfaludy Színház új kinevezett vezetőjét, Kéri Kittyt, aki ez év januártól, mint az intézmény művészeti vezetője, áprilistól viszont a színház ügyvezetőjeként dolgozik.
Bóka István polgármester úgy fogalmazott: Az intézmény megújult koncepcióval lép a közönség elé. Új hang, új arculat és új lehetőségek. Bízom benne, hogy a Kisfaludy Színház nóvumot hoz Füredre, hiszen általa a saját identitásunkat, egyediségünket kívánjuk megmutatni. Erős imázsteremtő programokat várunk a színháztól.

Kéri Kittyvel beszélgettünk:

– A Kisfaludy Színháznak se épülete, se társulata, és egyelőre arculata sincs, mitől lehet majd több egy programszervező irodánál?

– Valóban csalóka az elnevezés, hiszen egy virtuális színházról van szó. A régi tradíciókra építenék, az elődeinkre, az itt is megfordult vándorszínészekre, akik járták az országot, hogy minél több helyre eljuttassák a kultúrát és a magyar nyelven való színjátszást. 1831-ben Kisfaludy Sándornak köszönhetően itt nyílt meg a harmadik magyar kőszínház (a kolozsvári és a miskolci után), hat évvel megelőzve a pesti Nemzetit. A Kisfaludy Színház azért lesz több, mint egy programszervező iroda, mert a színház-csinálást missziónak tekintem. Elkötelezettje vagyok a minőségi színháznak, ami nem jelent műfaji behatároltságot, lehet könnyebb darabbal is értéket teremteni. Valódi színház ott születik, ahol az előadás képes katarzist okozni a nézőben. Ezeket az előadásokat keresem. Természetesen új arculatra és erőteljesebb brandre is szükség van.

A színháztól, mint új intézménytől sokan azt remélik, hogy bővíti majd a város jelenlegi programkínálatát, tágítja a határokat, helyet ad olyan rendezvényeknek és létrehoz olyan eseményeket, amelyek hiányoznak Füred kulturális életéből.

– Véleményem szerint reagálni kell az igényekre és ebben szerepet kell vállalnia a színháznak. Nagyon sok jó program van Füreden, többségük régi hagyományokkal, ami rendkívüli érték, de úgy gondolom, új tradíciókat is teremthetünk. Mesekastély címmel havonta egyszer, szombat délelőttönként jelentkező előadássorozatot indítunk a gyerekeknek. Emellett Füred Jam névvel két napos könnyűzenei fesztivált szervezünk, már az időpontja is megvan: július 20-21. Tárgyalunk a Quimby, a Ladánybene 27 és a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenekarokkal is. Szeretném, ha a fesztiválhoz Figula Mihály és borai is köthetők lennének. Egy egyedi zenei fesztivállal meggyőződésem, hogy új hagyományt teremthetünk a városban. Nem egyszerű koncertekben gondolkodom, egy színészekből álló kultúrkommandóval igyekszünk majd a zenekarok közötti szüneteket feldobni. Nagyon számítok a fiatalokra.

Miből lesz minderre pénz, látja már a színház költségvetését?

– Az önkormányzati költségvetésben szerepel a színház támogatása, emellett a Nemzeti Kulturális Alapnál is pályázunk. Azonban nagyon rossz vezető lennék, ha csak a támogatásokban gondolkodnék. Olyan előadásokat kell bemutatnunk, amelyekre kíváncsi a közönség és akkor számolhatunk a jegyeladásból származó bevétellel, de terveim között szerepel egy családi és egy úgynevezett Kisfaludy bérlet is. Ennek érdekessége, hogy a néző maga állíthatja össze aszerint, hogy mely előadásokra szeretne eljönni. Továbbá saját produkcióink vendégszerepléséből is bevételhez juthatunk. Az alapító okirat lehetővé teszi szponzori támogatások, felajánlások elfogadását, így számítok azokra a színházszerető, füredi vállalkozókra és más, lehetséges támogatókra, akik részt vállalnának egy új színház létrehozásában.

Jelenleg a Pannon Várszínház is jelen van produkcióival a városban. Hogy tervezi az együttműködést?

– Nem zárkózom el semmilyen egyeztetéstől. Korai azonban még erről részleteiben beszélni, előbb le kell ülnünk Vándorfi Lászlóval és megnézni a lehetőségeket. A Pannon Várszínház egyébként a Kisfaludy Színháztól függetlenül továbbra is jelen lehet a városban, megtalálja majd a közönsége, arra kell majd figyelnünk, hogy ne fedjék egymást az előadásaink és az arculatunk.

– Milyen színház lesz a Kisfaludy?

– Nem klasszikus színházban gondolkodom, a Kisfaludy Színháznak egy összművészeti találkozó hellyé kell válnia, amibe a színház mellett belefér a film, a tánc, az irodalom és a zene egyaránt. Minőségi, katartikus előadásoknak adunk helyet, jó színészekkel, igényes díszlettel és jelmezzel, a haknikra nincs szükségünk. De nem maradhat csak befogadó színház, évente egy saját bemutatót szeretnék színpadra vinni. Szép és nemes feladatnak tartom, hogy a Kisfaludy Színház egyszer valódi teátrummá váljon, méltón a nagy elődökhöz.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart