Oldal kiválasztása

Nyitnak a múzeumok

Szerző: | 2012-02-28.

Kisebb szünet után március közepétől újra látogatható a Városi Múzeum, a Vaszary Villa és a Jókai Emlékház. Az állandó kiállítások mellett csak a tavasszal öt új tárlat nyílik az intézményekben, többségük a nemzeti ünneptől kezdve már látható lesz. Elkészült a Vaszary galéria idei kiállítás terve is.

 

Mint arról korábban beszámoltunk a három intézmény részben a gazdaságos üzemeltetés, részben a karbantartási munkálatok miatt ez év januártól csak előzetes bejelentkezés és egyeztetés után volt látogatható, most március 15-ével azonban visszaáll a régi rend.

– A korábbi gyakorlathoz képest idén kevesebb programot szervezünk a Vaszary Villában, elsősorban az országos szinten is jelentős kiállításokra koncentrálunk illetve csatlakozunk több városi nagyrendezvényhez. A tárlatok közül jó néhány együttműködés keretében valósul meg, így több jelentős kiállításnak tudunk helyet adni ebben az évben. Már márciusban négy kiállítás is nyílik, többségük szervesen kapcsolódik Abbáziához, hiszen Füred és Opatija kulturális együttműködési megállapodást írt alá. Kiemelném a májusban nyíló, a székesfehérvári Szent István Király Múzeummal közösen megrendezendő Csók István életmű kiállítást. A Kossuth-díjas, kortárs művész Kő Pál tárlatát, amelyen a szobrászgenerációkra ható mester és tanítványainak alkotásai együtt lesznek majd láthatók. Helyet adunk a Herendi Porcelánmanufaktúra kultúrtörténeti tárlatának és a jubiláló Salvatore Quasimodo Költőversenyhez kapcsolódóan kortárs olasz művészek munkáit is bemutatjuk – válaszolta a balatonfured.hu érdeklődésére Dallos Krisztina, a Füredkult igazgatója.

Március 15-én nyitnak tehát az intézmények. Íme, néhány a programjaik közül.

A Jókai Emlékház illetve a Városi Múzeum állandó kiállításai mellett az utóbbiban Nautica címmel a fiumei Tengerészeti Akadémia történetét bemutató időszakos tárlat nyílik.

A Vaszary Villában április végéig még látogatható lesz Zoób Kati divattervező látványos, az irodalmat, a nőiséget és az egykori divatot ötvöző tárlata.

Március 15-én nyílik meg a galériában Sándor Antal szobrászművész kiállítása illetve Tóth István fotóművész A megállított pillanat – híres művészek fotókon című tárlata, amely az évszázad kiváló fotóművésze díjjal elismert alkotó személyes hangvételű portréfotóit mutatja be.

Szintén március 15-én már látogatható lesz a Fürdőélet a Monarchiában – Balatonfüred – Abbázia -Bad Ischl című kiállítás. Közismert, hogy Abbázia, főleg a 19. század második felétől a magyar üdülési, pihenési, gyógyulási színterek között az egyik legkedveltebb volt. Több híres, Füredhez kötődő személyiség, mint például Széchenyi, Kossuth, Jókai, Ady vagy Krúdy ellátogatott Abbáziába. Ennek a kornak a tárgyi emlékeit, ezt a kettős kapcsolatot mutatja be a kiállítás.
Emellett Fiumei emlékek magyar vonatkozásban címmel Skultéty Csaba magángyűjtő dokumentumaiból, tárgyaiból álló tárlat is nyílik a villában. A kiállítótérben korabeli térképek, dokumentumok, könyvek, metszetek, a gyarmatáru-kereskedelem darabjai idézik majd meg a korabeli korszakot. Intimitás, személyesség lengi be a tárlatot, hiszen a gyűjteményében emléktárgyak, notesz, tárca, üvegtárgyak, poharak, hajómenetrendek is helyet kaptak.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004