Oldal kiválasztása

Nyitnak a múzeumok

Szerző: | 2012-02-28.

Kisebb szünet után március közepétől újra látogatható a Városi Múzeum, a Vaszary Villa és a Jókai Emlékház. Az állandó kiállítások mellett csak a tavasszal öt új tárlat nyílik az intézményekben, többségük a nemzeti ünneptől kezdve már látható lesz. Elkészült a Vaszary galéria idei kiállítás terve is.

 

Mint arról korábban beszámoltunk a három intézmény részben a gazdaságos üzemeltetés, részben a karbantartási munkálatok miatt ez év januártól csak előzetes bejelentkezés és egyeztetés után volt látogatható, most március 15-ével azonban visszaáll a régi rend.

– A korábbi gyakorlathoz képest idén kevesebb programot szervezünk a Vaszary Villában, elsősorban az országos szinten is jelentős kiállításokra koncentrálunk illetve csatlakozunk több városi nagyrendezvényhez. A tárlatok közül jó néhány együttműködés keretében valósul meg, így több jelentős kiállításnak tudunk helyet adni ebben az évben. Már márciusban négy kiállítás is nyílik, többségük szervesen kapcsolódik Abbáziához, hiszen Füred és Opatija kulturális együttműködési megállapodást írt alá. Kiemelném a májusban nyíló, a székesfehérvári Szent István Király Múzeummal közösen megrendezendő Csók István életmű kiállítást. A Kossuth-díjas, kortárs művész Kő Pál tárlatát, amelyen a szobrászgenerációkra ható mester és tanítványainak alkotásai együtt lesznek majd láthatók. Helyet adunk a Herendi Porcelánmanufaktúra kultúrtörténeti tárlatának és a jubiláló Salvatore Quasimodo Költőversenyhez kapcsolódóan kortárs olasz művészek munkáit is bemutatjuk – válaszolta a balatonfured.hu érdeklődésére Dallos Krisztina, a Füredkult igazgatója.

Március 15-én nyitnak tehát az intézmények. Íme, néhány a programjaik közül.

A Jókai Emlékház illetve a Városi Múzeum állandó kiállításai mellett az utóbbiban Nautica címmel a fiumei Tengerészeti Akadémia történetét bemutató időszakos tárlat nyílik.

A Vaszary Villában április végéig még látogatható lesz Zoób Kati divattervező látványos, az irodalmat, a nőiséget és az egykori divatot ötvöző tárlata.

Március 15-én nyílik meg a galériában Sándor Antal szobrászművész kiállítása illetve Tóth István fotóművész A megállított pillanat – híres művészek fotókon című tárlata, amely az évszázad kiváló fotóművésze díjjal elismert alkotó személyes hangvételű portréfotóit mutatja be.

Szintén március 15-én már látogatható lesz a Fürdőélet a Monarchiában – Balatonfüred – Abbázia -Bad Ischl című kiállítás. Közismert, hogy Abbázia, főleg a 19. század második felétől a magyar üdülési, pihenési, gyógyulási színterek között az egyik legkedveltebb volt. Több híres, Füredhez kötődő személyiség, mint például Széchenyi, Kossuth, Jókai, Ady vagy Krúdy ellátogatott Abbáziába. Ennek a kornak a tárgyi emlékeit, ezt a kettős kapcsolatot mutatja be a kiállítás.
Emellett Fiumei emlékek magyar vonatkozásban címmel Skultéty Csaba magángyűjtő dokumentumaiból, tárgyaiból álló tárlat is nyílik a villában. A kiállítótérben korabeli térképek, dokumentumok, könyvek, metszetek, a gyarmatáru-kereskedelem darabjai idézik majd meg a korabeli korszakot. Intimitás, személyesség lengi be a tárlatot, hiszen a gyűjteményében emléktárgyak, notesz, tárca, üvegtárgyak, poharak, hajómenetrendek is helyet kaptak.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart