Március 15-e, az igazodási minta

Megtelt a reformkori városrész, sokan ünnepeltek Füreden. Több százan kísérték figyelemmel a tábori színpad eseményeit, tele volt a Vaszary Villa gyerekekkel, megnyíltak a tárlatok, és sokan csatlakoztak a Szendrey Júlia vezette  parti sétához és az esti, fáklyás felvonuláshoz is.

 

– Március 15-e az örökségünk, nem ideologikus ünnep, hanem igazodási minta. Mi tettük ünneppé. A szabadság ünnepe, amikor a bátrak előtt rójuk le tiszteletünket. A bátrakat ünnepeljük, akik szemben az elvárásokkal mertek a szabadságért lázadni és kiállni a magyarok saját ügyéért. Tabukat döntöttek. A bátrakat arról lehet felismerni, hogy cselekszenek akkor is, ha ezért bírálat éri őket, ha drága a szabadság ára. Új hazát akartak építeni, olyat, ami szebb a réginél, újjáépíteni apró üvegcserepekből. Mi vagyunk az üvegcserepek építői, mi magyarok – fogalmazott ünnepi beszédében Halász János államtitkár.
A Széchenyi szobornál tartott ünnepségen az államtitkár hangsúlyozta: Március 15-e nem egy kihűlt metafora, megtanított minket arra, hogy a szabadságnak nem csak színei, de formái is vannak.
Fotók a képgalériában.

{photogallery}1083{/photogallery}

Az egész napos ünnepséget még délelőtt a Kisfaludy Színpadon Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében hangsúlyozta: tengernyi ember meglepő és megható áldozata volt az alig másfél évig tartó szabadságharc, amelyről már a kortársak is tudták, hogy európai jelentőséggel bír. – A magyar nemzetet teremtették meg e rövid idő alatt. A márciusi ifjak tudtak hinni, hittek saját szabad akaratukban és hitték: akaratukkal megváltoztathatják a világot – fogalmazott Lasztovicza Jenő.

A programok ezzel nem fejeződnek be, a hosszú hétvégén még számos rendezvény lesz Füreden. Részletek itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.