Oldal kiválasztása

Bevezették a Balatoni Koronát

Szerző: | 2012-03-23.

Forgalomba helyezték a Balaton térségi pénzhelyettesítő utalványt. A Balatoni Koronát, amelynek ötszázas címletén Jókai Mór és a Kossuth-forrás látható, a fizetőeszköz elfogadásához csatlakozó önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek használhatják. Egyelőre százmillió forintos kibocsátást terveznek.

 

A Balatoni Korona az első rendszer, amely többségi önkormányzati részvétellel működik. Az utalvány kibocsátója a Balatoni Korona Zrt., amelyet hét önkormányzat: Veszprém, Várpalota, Balatonfüred, Balatonalmádi, Litér, Tihany és Nemesvámos alapított a megyei iparkamarával és a Kinizsi Bankkal közösen. A helyi pénz bevezetésének célja, hogy az adott térségben élénkítse a gazdaságot, pluszforrást, likviditást biztosítson a pénzforgalomban résztvevők számára. A tervek szerint egy-másfél éven belül mintegy háromszáz helyszínen lehet majd fizetni a térségben a Balatoni Koronával, a bank százmillió forintos kibocsátással számol.

A veszprémi megyeházán tartott rendezvényen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a térség ki akar törni a gazdasági válságból, ennek szimbóluma a Balatoni Korona, hiszen kitalálói nem várnak az Európai Unióra, arra, hogy Brüsszel, Budapest oldja meg helyettük a problémákat. A politikus hangsúlyozta: az utalvány sikere a helyieken múlik; azon, hogy minden egyes vásárláskor gondolnak-e arra, hogy a helyi vállalkozásokat, általa a helyi gazdaságot erősítsék.

Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyi pénz jelentőségéről szólva elmondta: a világon több mint kétezer ilyen rendszer létezik. Előnyeiként említette, hogy felhasználója kedvezményekhez jut, alacsony költségű, továbbforgatható, élénkíti a helyi gazdaságot, keresletet generál, gyorsabban forog a hivatalos pénznél, vásárlói bizalmat növel.

A Balatoni Koronát nehéz lesz hamisítani. A megfelelő védelem érdekében több biztonsági elemet alkalmaztak, ilyen  a különleges színösszetétel, papír, a desing, valamint minden utalványon található egy fém fólia, rajta dombornyomással a korabeli fémpénz mintázata.

A tegnapi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, Porga Gyula Veszprém polgármestere, Leitold László, és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke balatoni Koronát váltottak a megyeházán, majd húszezer forint értékben színházjegyet, állatkerti, strand és vár belépőt vásároltak vele, amit karitatív célokra ajánlottak fel.

Még tavaly májusban Porga Gyula, Veszprém polgármestere jelentette be, hogy helyi pénz bevezetését tervezik a megyeszékhelyen és térségében.

A bankjegyeken I. András és a tihanyi apátság (20 000), Gizella királyné illetve a veszprémi vár (10 000), Óvári Ferenc és a vörösberényi erődtemplom (5 000), Thuri György és a vára (2000), Horváth Balázs valamint az 1956-os mártír Brusznyai Árpád emlékére állított veszprémi szobor (1000), Jókai Mór és a Kossuth-forrás (500) látható.

A bankjegysort, amely utalványként működik majd, Vagyóczky Károly, a Magyarországon forgalomban lévő papírpénzek tervezője készítette.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004